Dieta per a diabètics. Quines peculiaritats cal tenir en compte a l'hora de plantejar la seva alimentació?

L'alimentació en els diabètics és un punt determinant per regular la seva malaltia. Ja siguin de tipus I o II, han de portar una dieta molt estricta. Per això, és molt important que els hidrats de carboni siguin triats amb compte i atenent el seu índex glucèmic.

Dieta per a diabètics: La glucosa

Per poder categoritzar els glúcids, es va prendre com referencia l'efecte fisiològic que produïen a nivell directe sobre la glucosa i indirecte sobre la insulina. Respecte a la primera, se li va donar un valor de glucèmia de 100, i a partir d'aquí es van classificar la resta de glúcids.

Els diabètics han de portar una dieta estricta

Quan prenem qualsevol aliment ric en glúcids, els nivells de glucosa en sang s'incrementen progressivament, segons es digereix i assimilen els midons i sucres. Per això aquest índex és de gran importància, ja que s'han d'evitar les pujades ràpides de glucosa en sang.

Dieta Diabetis
Dieta Diabetis

L'índex glucèmic depèn de la velocitat amb la qual el sucre s'absorbeixen l'intestí i arriben a la sang. Els principals factors que influeixen en l'indexi glucèmic són:

  1. El contingut en fibra.
  2. La seva aportació de greix.
  3. Tipus de sucre simple. A més ràtio de fructosa-glucosa, millor serà l'índex glucèmic, perquè la fructosa es converteix en glucosa al fetge.
  4. De la composició de la resta d'aliments presents a l'estómac intestí durant la digestió.

Dieta per a diabètics: La càrrega glucèmica

L'índex glucèmic pot modificar-se per la manera de cuinar i per la combinació amb altres aliments. Els greixos, per exemple, retarden el transito gastrointestinal i redueixen els pics de glucosa després dels menjars.

En augmentar ràpidament nivell de glucosa en sang, segrega insulina en grans quantitats, però en el cas dels diabètics el pàncrees no els funciona bé. Per aquesta raó, no poden treure aquesta glucosa sobrant de la sang. El tenir un nivell de glucosa alt en sang pot afectar els nostres òrgans, com els ronyons, o fins i tot a la vista.

Però hem de tenir en compte que l'índex glucèmic respon quan prenem aquest aliment per separat. Una cosa que rares vegades ocorre. Per això parlem de càrrega glucèmica (índex glucèmic per quantitat de glúcids per porció).

La teoria diu que si prenem aliments amb baix índex glucèmic, els nivells sanguinis de glucosa seran més estables. Però si t'anem molts aliments en un menjar, la glucèmia s'elevarà també de forma important.

Classificació d'hidrats de carboni:

  • Baix índex glucèmic de 0 a 55
  • Mig índex glucèmic de 55 a 75
  • Alt índex glucèmic mes de 75

Per controlar els nostres nivells de glucosa haurem de tenir en compte tant el tipus directe de carboni com les quantitats. Per tant la dieta d'un diabètic es basarà en la barreja d'hidrats de baix índex glucèmic o de mig índex glucèmic amb fibra.

No obstant això, en tractar-se d'una malaltia, sempre és millor ser sota supervisió mèdica. Si tens més dubtes, aquí tens més informació sobre la importància de la bona alimentació en la prevenció de malalties cròniques.