El baby-led weaning (BLW) o alimentació complementària a demanda o autoregulada pel nadó és una tendència que ha pres molta força en els últims anys. Hi ha qui considera que només es tracta d'una moda o qui el considera perillós pel risc d'ennuegada. Tanmateix, es tracta d'un mètode que s'ha practicat durant molts anys –quan encara no hi havia batedores ni existia l'oferta comercial de potets i farinetes industrials que trobem avui dia–, que aporta grans beneficis per al nadó i que no ha de suposar un perill sempre que aconsegueixi sensatesa. Evidentment, és important que, si no sabeu com fer-ho, us informeu i us assessoreu abans de començar.

L'alimentació complementària s'introdueix a partir d'aliments sencers

En què consisteix el BLW?

Tal com marca l'OMS, durant els sis primers mesos de vida, els nadons s'han d'alimentar només a base de llet materna –o llet de fórmula si la lactància no és possible– i, a partir del sisè mes, ja es pot començar l'alimentació complementària.

En el baby-led weaning l'alimentació complementària s'introdueix a partir d'aliments sencers, en comptes de triturats, i promou que el nadó tingui un paper actiu a l'hora de menjar. La idea és donar aliments amb una mida i forma adequats perquè sigui el nadó mateix que els agafi amb les mans i se'ls emporti a la boca en funció de la gana que tingui i de les seves preferències. Així, descobrirà les textures, colors, olors i sabors d'aliments nous que, a partir d'ara, començaran a formar part de la seva alimentació.

Baby Led Weaning
Baby Led Weaning

Algú pot pensar que la quantitat d'aliment que pot arribar a ingerir el nadó amb un tros sencer és molt poca en comparació amb la quantitat que ingeriria amb un puré, però el BLW es fa per introduir l'alimentació complementària i, per tant, dels sis als dotze mesos, la llet materna ha de continuar sent l'aliment principal del nadó.

A més, també és important que us informeu sobre l'ordre d'introducció dels diferents grups d'aliments, ja que s'ha de fer a poc a poc i per parts.

Quins beneficis té?

  1. El nadó decideix la quantitat d'aliments que menja en funció de la gana que té. Per tant, és un mètode que respecta els senyals de gana-sacietat del nen i això és positiu per prevenir l'obesitat a llarg termini.
  2. El nadó aprèn a identificar el sabor, la textura, l'olor i el color de cada aliment, la qual cosa és difícil quan donem triturats amb ingredients barrejats.
  3. Aprèn a mastegar i, per tant, s'afavoreix una millor digestió.
  4. Hi sol haver més acceptació a provar aliments nous, i això pot estar relacionat amb una alimentació més saludable i variada en un futur.
  5. Introduir aliments un per un i a poc a poc permet identificar més ràpidament casos d'al·lèrgia, si n'hi ha.
  6. Hi ha una integració en l'alimentació familiar i es fomenta una alimentació saludable. Els nadons mengen aliments que també formen part de l'alimentació dels pares i això ajuda a promoure uns hàbits d'alimentació saludable en edats primerenques.
  7. Afavoreix la psicomotricitat del nadó.
  8. Fomenta la lactància materna, ja que, dels sis a dotze mesos, la llet ha de continuar sent l'aliment principal dels nadons.