Quan tenim alguna cosa de forma molt recurrent, pot ser que no li donem valor a tot el que ens aporta. A les cuines espanyoles aquest element podria ser l'oli d'oliva. És per això que hem volgut veure els beneficis que aporta al nostre organisme:

1) Ajuda a baixar el colesterol

És un dels pilars de la dieta mediterrània i alguns l'anomenen "l'or líquid". Amb dues cullerades diàries que consumeixis —per exemple, amb les teves amanides— estaràs ajudant a reduir els nivells de colesterol LDL (dolent) sense afectar el colesterol HDL (bo); a causa del seu alt contingut d'àcids grassos monoinsaturats.

2) Preserva els ossos

Segons un estudi recent dut a terme per PREDIMED i liderat pel metge espanyol, Dr. José Manuel Fernández-Real, consumir una aportació addicional diària, d'entre una i dos cullerades d'oli d'oliva, evita la pèrdua de densitat òssia i prevé l'osteoporosi.

Beneficis a tots els nivells

3) Protegeix el cor

Els components antioxidants de l'oli d'oliva extra verge —com també d'alguna fruita seca i nous— frenen la formació de la placa d'ateroma als vasos sanguinis, el que esdevé l'aterosclerosi, o obstrucció de les artèries, segons es va constatar en l'estudi PREDIMED que va analitzar les propietats de la dieta mediterrània.

4) Ajuda a controlar la pressió

Per controlar la hipertensió els experts recomanen una dieta rica en fruites i vegetals. Un important derivat? L'oli d'oliva. Un estudi publicat per l'American Journal of Clinical Nutrition va demostrar que el seu consum té un impacte directe en el control tant de la pressió sistòlica com de la diastòlica.

5) Controla la diabetis

Estudis publicats per l'American Diabetes Association demostren que el consum d'oli d'oliva regula la producció d'insulina pancreàtica, controla els nivells de glucosa i retarda el tractament amb medicaments en pacients acabats de diagnosticar amb diabetis.

Oli d'Oliva
Oli d'Oliva

6) Combat el càncer de mama

Altres bondats de l'oli d'oliva van sortir a col·lació en un estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona en el qual assegura que l'àcid oleic i un grup d'antioxidants continguts en l'oli disminueixen l'activitat de l'oncogèn i estimulen la mort de les cèl·lules que formen els tumors a les mames.

7) Prevé accidents cerebrovasculars

Per primera vegada, el 2011, un estudi realitzat a França va revelar que les persones que consumien oli d'oliva freqüentment, és a dir, als guisats, amanides i fins i tot per afegir gust als aliments, tenien un risc 41% menor de tenir un accident cerebrovascular.

8) Alleuja el dolor

No t'agrada prendre aspirina ni ibuprofèn? Procura incloure l'oli d'oliva extra verge en la teva dieta. Estudis als Estats Units i Espanya han comprovat que un compost d'aquest oli és capaç d'inhibir l'activitat dels enzims COX, una acció farmacològica pròpia d'aquests analgèsics.

9) Prevé l'envelliment

Ha sentit dir "ens posem vells perquè ens rovellem"? L'oli d'oliva hi pot ajudar. La gran quantitat de polifenols —antioxidant natural— que conté prevé malalties degeneratives com l'Alzheimer i si s'aplica directament a la pell la protegeix contra els efectes nocius dels radicals lliures, retardant així el seu envelliment.

10) Proporciona vitamines E i K

Cent grams d'oli d'oliva extra verge proporciona el 96 % del consum diari recomanat pel Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) de vitamina E —un important antioxidant— i un 50 % del consum diari recomanat de vitamina K, que ajuda a incrementar la densitat òssia i també juga un rol important en la prevenció del mal d'Alzheimer en prevenir el desgast de les neurones del cervell.