Els problemes cardíacs són un dels motius més preocupants pel que fa a la salut. Tant que al voltant d'una de cada quatre morts es deu a una malaltia cardíaca. Per això, la cura del cor és tan important per a tothom.

Altres problemes que poden causar dolor de pit sense ser un atac de cor

Però no sempre sabem discernir si estem passant per algun episodi que ens indiqui si estem patint un problema cardíac o un patiment diferent que pot semblar una cosa relacionada amb el cor. Per això, a continuació veurem situacions que ens poden servir com a pistes importants en aquest sentit.

Acidesa

Per estrany que pugui semblar, es poden confondre els símptomes del reflux àcid amb un atac al cor. La raó té a veure amb l'acidesa estomacal.

El reflux gastroesofàgic ocorre quan el contingut de l'estómac d'una persona, inclosos els àcids gàstrics que ajuden a descompondre els aliments, torna a l'esòfag. El reflux ocasional és bastant comú i probablement no sigui motiu de preocupació, però si s'experimenta dues vegades per setmana o més, és possible que es tingui malaltia per reflux gastroesofàgic (ERGE). Si no es tracta amb el temps, l'ERGE pot causar asma, congestió al pit i una afecció cridada esòfag de Barrett, que pot augmentar les seves possibilitats de desenvolupar un tipus de càncer poc comú.

Contractura muscular

És possible que algú confongui una distensió muscular al pit amb una mica més seriós, com un atac al cor. Els metges no esperen que els pacients puguin notar la diferència entre un atac al cor i una estrebada als músculs del pit, però una bona regla general és que si pots pressionar el pit i sents encara més dolor, és més probable que sigui una lesió musculoesquelètica que un problema coronari.

Home amb dolor al pit
Home amb dolor en el pit / Pixabay

Costocondritis

S'estima que entre un 15% i el 35% dels adults que acudeixen al metge amb dolor toràcic agut són diagnosticats amb costocondritis, o inflamació on l'os de la costella s'uneix amb el cartílag. La causa pot anar des d'infeccions virals fins a lesions al pit. En general, els afectats senten un tipus de pressió a la paret toràcica similar a un múscul distès, una sensibilitat que augmenta quan es pressiona la zona. Si tens costocondritis, el dolor generalment desapareix en uns quants dies o setmanes. Els analgèsics poden ajudar que desaparegui el dolor.

Herpes

El virus que causa la varicel·la roman al cos molt després que les taques hagin desaparegut. De fet, l'herpes zòster pot reactivar-se en l'edat adulta com una malaltia anomenada brià. Els primers símptomes inclouen picor i ardor a la pell. Si l'àrea sobre el pit es veu afectada, es pot confondre el dolor amb un atac cardíac.

Pericarditis

Si has estat lluitant contra una infecció viral durant els últims dies i de sobte et despertes amb un dolor agut i punxant al pit, és possible que hagis desenvolupat pericarditis, una inflamació a les capes de teixit que envolten el cor.

La raó pot deure's a infeccions respiratòries, encara que també poden haver de veure alguns trastorns autoimmunes com el lupus i l'artritis reumatoide. Encara que la pericarditis sol ser benigna, pot afectar la qualitat de vida.

Pancreatitis

El fet que el dolor de pit d'una persona no estigui relacionat amb un atac cardíac no significa que no sigui perillós. Un exemple d'això és la pancreatitis aguda: la inflamació sobtada del pàncrees, que es troba just darrere de l'estómac. El dolor abdominal intens pot irradiar-se fins al pit i el dolor de la pancreatitis sol ser un dolor intens i profund. Sovint, la pancreatitis ocorre quan els càlculs biliars (generalment fets de colesterol endurit) desencadenen una inflamació al pàncrees, una cosa que és més probable que ocorri en dones que en homes.

Malaltia de l'artèria coronària

La malaltia de les artèries coronàries és un tipus de malaltia cardíaca causada per una acumulació de placa a les artèries que subministren sang al cor. Amb el temps, els dipòsits de colesterol s'allotgen a les parets d'aquestes artèries, que pot obstruir el flux sanguini i causa dolor al pit. Si bé pot causar un atac cardíac sobtat, també pot contribuir a la insuficiència cardíaca i les arrítmies.

Atac de pànic

Tenir un atac de pànic pot sentir-se com un atac al cor. Hi ha persones que creuen que s'estan morint quan pateixen un atac de pànic. A més del mal de pit, els símptomes poden incloure palpitacions, sudoració, tremolors, nàusees, marejos i una sensació de tornar-se bojos.