Coneixem els dàtils. Tanmateix, a Europa en general no els utilitzem gaire per endolcir receptes: pans de pessic, brownies... Són moltes les receptes que podem trobar on el dàtil ens aporta el sabor dolç, i d'una forma molt més natural i sana que el sucre, per exemple. I és que els dàtils tenen molts beneficis, i es poden consumir tant frescos com secs. Es conreen principalment a les regions àrides, seques, com l'Orient Mitjà i algunes zones de Califòrnia i suposen una important aportació nutricional, ja que no contenen greix, ni colesterol; a més beneficien l'organisme amb importants nutrients que ajuden a augmentar l'energia.
Un aliment ideal abans de fer deporti
Alguns dels beneficis que ens poden aportar són els següents:
- Les vitamines que trobem en els dàtils els converteixen en un impuls ideal per a la salut del sistema nerviós i la funcionalitat de l'organisme, perquè el seu potassi a més de sensibilitzar el sistema nerviós, millora la velocitat i l'estat d'alerta de l'activitat cerebral. Per al nostre dia a dia ens poden ajudar i molt.
- La seva riquesa en sucres i hidrats de carboni els fan ideals per ajudar-nos a reposar forces després d'una activitat física. És molt aconsellable que els consumen nens i esportistes. Com diem, especialment després d'un desgast on hem perdut molts nutrients.
- Pels minerals que té, és un aliment perfecte tant per a vegetarians com per a persones que pateixin d'anèmia.
Dàtils, perfectes per a múltiples coses
- Són una rica font de potassi, ajudant així a reduir el risc d'un accident cerebrovascular i altres malalties relacionades amb el cor, d'altra banda, redueix els nivells de colesterol LDL (el dolent) al cos, que és un factor de risc cardiovascular important i molt estès entre la societat.
- Són alts en sucres naturals com a glucosa, fructosa i sacarosa; per tant són l'aperitiu perfecte per a una explosió immediata d'energia, especialment a la tarda. Si el prens una estona abans d'anar al gimnàs, per exemple, notaràs la diferència en el rendiment.
- Un dels aspectes més interessants d'aquest fruit és la presència de sofre orgànic en el seu contingut, i això no és un element gaire comú als aliments que consumim en el dia a dia; d'aquesta manera els dàtils són útils per a la reducció de les reaccions al·lèrgiques i les al·lèrgies estacionals, que ara que arriba la primavera són les recurrents.
- Finalment, és interessant saber que es classifiquen com un aliment laxant, pels seus alts nivells de fibra soluble, que és essencial en la promoció dels moviments intestinals saludables i el pas còmode dels aliments a través del tracte intestinal, la qual cosa pot alleujar els símptomes de restrenyiment.