Originàries d'Àsia, les bledes es consumeixen des de l'antiguitat. Existeixen diferents varietats de bledes, encara que la més consumida és la coneguda com Bressane, caracteritzada per tenir fulles molt ondulades, de color verd fosc i penques molt blanques i amples. També ens encanta la groga de Lió, amb fulles de color verd groguenc clar, i penca de color blanc. Hi ha una varietat les fulles de la qual i les penques són més vermelloses, encara que és poc habitual al nostre país.

Propietats de les bledes

Les bledes són un aliment d'alt valor nutritiu i baix valor calòric. Molt riques en aigua, constitueixen una excel·lent aportació de fibra soluble que afavoreix el trànsit intestinal. Entre els seus nutrients, trobem glutamina, un aminoàcid que ajuda a retardar l'envelliment cel·lular.

També aporten potassi en quantitat important, que ajuda a regular la pressió arterial i a prevenir malalties cardiovasculars, així com vitamines C i A i altres oligoelements, com el betacarotè.

Les bledes són un aliment d'alt valor nutritiu i baix valor calòric

Com triar i conservar les bledes

A l'hora de comprar bledes fresques, escollirem aquells grapats amb les tiges ben blanques i les fulles fermes, d'un verd intens i uniforme. Una vegada a casa, és una verdura que es conserva bastant bé en fred, a la part baixa del frigorífic, preferentment en els calaixos. Quan les bledes estan en el seu punt òptim, poden aguantar 4 o 5 dies en perfectes condicions.

Bledes
Bledes

Com netejar les bledes

Com dèiem al principi, les bledes es componen de fulles, normalment de color verd brillant, i pecíols blancs i carnosos, que es coneixen com a penques. Per cuinar-les, cal tallar amb un ganivet la part inferior de la tija o penca, que és una mica més dura. A continuació, se separen les penques de les fulles i es renten amb abundant aigua freda, ja que solen contenir restes de terra.

Una vegada netes, amb ajuda d'un ganivet i començant de baix cap a dalt, retirarem els "nervis" o fils que recobreixen la seva part exterior.

Finalment, tallem tant les tiges com les fulles i ja estan a punt per cuinar. Cal tenir en compte que les penques són més dures, per la qual cosa necessiten més temps de cuinat, tant si optem per fer-les al vapor, cuites o saltejades.

Com i quan se sembren les bledes

Si disposem d'un petit jardí, també podem conrear bledes a casa. L'època de sembra depèn una mica de les varietats i del clima de la zona. Per exemple, en climes temperats, sense grans variacions de temperatura i on no es produeixin gelades, es poden plantar tot l'any. En climes més freds, la temporada de sembra sol anar de març a setembre.