Parella, família, amics... Les diferents opcions d'amistat, des de la més superficial a la més íntima, juguen un paper determinat en la felicitat i el benestar d'una persona. Així ho ha demostrat de forma científica una extensa investigació realitzada al Regne Unit. En aquest article es descriu per què l'amistat és un component important de la felicitat i què aporten els diferents tipus de relació d'amistat.

Comptar amb un cercle ampli d'amics ajuda homes i dones de mitjana edat a tenir un sentit més gran del benestar i de felicitat, segons un estudi recent. Els investigadors, del Col·legi Universitari de Londres (Regne Unit), han basat la seva observació en més de 6.500 britànics nascuts el 1958 i a qui es va donar seguiment fins a la mitjana edat. L'anàlisi, que publica la revista 'Journal of Epidemiology and Community Health', concorda amb les troballes d'investigacions anteriors.

amistat
 

S'ha confirmat de forma empírica que totes les relacions afectives estan directament relacionades amb més nivells de satisfacció subjectiva

Amistat: un ingredient de la felicitat

Diu una frase coneguda que hi ha tres claus per a la felicitat: la salut, els diners i l'amor. Però, en termes científics, no s'ha pogut demostrar que la salut aporti una felicitat duradora, ni que la seva falta impliqui infelicitat; tampoc que els diners no atorguin de manera automàtica la felicitat. En canvi, sí que s'ha confirmat de forma empírica que l'amor (entès com totes les relacions afectives) està directament relacionat amb més nivells de satisfacció subjectiva i, en conseqüència, amb la felicitat.

L'amistat és una d'aquestes relacions afectives, juntament amb les relacions de parella i la família. Les tres funcionen com a base sòlida de la veritable felicitat psicològica humana, com han comprovat diversos estudis, encara que sense arribar a obtenir el perquè.

 

Felicitat segons el grau d'amistat

La llibertat per escollir relacions genera una gamma d'opcions d'amistat, des de la més superficial a la més íntima, i totes elles juguen un paper determinat en la felicitat i el benestar d'una persona. La classificació més habitual, que cita Zaccagnini a l'article "Amistat i benestar psicològic: el paper dels amics", és la que distingeix entre els amics íntims, els bons amics, els amics circumstancials, els coneguts i els desconeguts (amb qui en alguna ocasió esporàdica es pot arribar a compartir un moment o cosa). Alguns autors inclouen també l'amor.

  • L'amistat íntima, la que supera proves vitals com divorcis, canvis de residència, matrimonis o canvis d'estatus social, entre altres circumstàncies, tenen una importància psicològica molt important perquè suposen un suport emocional en moments crítics. És un tipus d'amistat que supera l'espai i el temps (de vegades podem estar anys sense saber-ne), però la mera existència del coneixement d'aquesta amistat proporciona una gran seguretat afectiva. En general, només es tenen tres o quatre amics d'aquest tipus.

  • Els bons amics també juguen un paper important en el benestar psicològic, sobretot respecte a l'autoestima i el reconeixement (motivació inherent en l'ésser humà). Amb aquests amics surt, es comparteixen converses, es realitzen activitats (habituals o no) per afinitat de gustos i, fins i tot, se'ls té un cert grau de confiança.

  • Els amics més nombrosos són els amics circumstancials. Aquests es tenen perquè les situacions «obliguen» (pel treball o per alguna activitat lúdica), però amb qui s'assegui una connexió especial que fa anar més enllà de la mera obligació de mantenir una relació. Es basa, sobretot, en el respecte mutu i els intercanvis d'ajuda puntuals relacionats amb la circumstància que manté la unió.

    Sovint, s'aprofundeix en alguna d'aquestes relacions circumstancials. I encara que no se li dona gaire importància a aquest tipus de relacions, sí que aporten la felicitat quotidiana perquè són amb qui un passa la major part d'hores del dia. En diverses investigacions s'ha constatat que l'esforç per opinió simpàtica, per la falta de confiança que es té amb algú, afavoreix el bon estat d'ànim.