Cada vegada més l'esportista recorre a suplements esportius a fi de millorar el seu rendiment físic. Un dels components d'aquests suplements són els aminoàcids que reforcen el sistema immunològic i incrementen la massa muscular.

Els aminoàcids ramificats o BCAAs (Branched Chain Aminoacids) són l'estrella de la suplementació esportiva. Però hem de tenir en compte que molts dels missatges que acompanyen als esmentats suplements, com "disminueix la fatiga", "augmenta la massa muscular i la força", "millora el sistema inmune"… són una mica desproporcionats perquè no es corresponen ni amb les substàncies que inclouen ni amb les dosis proposades.

Cada vegada més l'esportista recorre a suplements esportius

Aminoàcids ramificats o BCAAs

Els aminoàcids ramificats o BCAAs, formats per valina, leucina i isoleucina, són essencials i, per tant, han de ser aportats amb la dieta. Constitueixen el 35-40% de la proteïna corporal i el 15% dels aminoàcids del múscul esquelètic, aquell que utilitzem per moure'ns. Els BCAAs realitzen diverses funcions com:

  • Proporcionar energia al múscul en situacions d'exercici intens
  • Afavorir la síntesi proteica
  • Aturar el catabolisme muscular (destrucció)
Aminoácidos
Aminoàcids

Per a què serveixen els aminoàcids en l'esport?

En condicions normals els aminoàcids contribueixen poc a la despesa energètica total, ja que són els hidrats de carboni els utilitzats en exercicis de més intensitat i menor durada com esports explosius, i els greixos, utilitzats en exercicis de baixa intensitat i llarga durada com esports de resistència.

Tanmateix, en esports aeròbics de llarga durada (ciclisme, maratons...) o d'alta intensitat sobre grups musculars concrets (entrenament amb pesos) els dipòsits musculars de glucogen descendeixen i fins i tot es "buiden" per complet disminuint també els BCAAs en sang. En aquesta situació és quan l'organisme utilitza les proteïnes musculars, concretament els BCAAs per obtenir l'energia necessària. Com a conseqüència, augmenta el temps de recuperació muscular i un descens del rendiment esportiu.

Per això és important aportar amb la dieta els aminoàcids necessaris en moments concrets.

Per a què s'utilitzen els aminoàcids

  • Guany i recuperació de massa muscular, en aportar BCAAs hi ha un augment de l'hormona de creixement (GH), que afavoreix l'augment de massa muscular i que disminueix el dany muscular ja que descendeixen els nivells d'àcid làctic i alguns enzims.
  • Millora el sistema immune, després d'un exercici intens disminueixen els valors de glutamina (aminoàcid) en sang i, com a conseqüència, una disminució de la resposta immune. L'aportació de BCAAs promou l'augment de glutamina en sang millorant l'esmentada resposta.
  • Disminució de la fatiga muscular. Quan existeix un descens en sang dels aminoàcids ramificats al costat d'una disponibilitat més gran de triptòfan (precursor de la serotonina) hi ha un increment dels nivells cerebrals de serotonina (neurotransmisor) i pot veure's alterada la funció del sistema nerviós central. Com a conseqüència, apareix la fatiga. Aparentment el consum de BCAAs pot prevenir aquest descens plasmàtic i limitar l'increment de serotonina eliminant l'aparició de fatiga, però els últims estudis en esportistes no aconsegueixen els resultats esperats.