Les xarxes socials són plataformes on les noves tendències de tota mena s'estenen a una velocitat de vertigen en diferents àmbits, incloses la salut i l'alimentació.

Una nova moda que ha arribat des de TikTok és el que anomenen el proffee, una barreja de cafè i proteïnes, que ja ha aixecat la suspicàcia de molts experts. L'etiqueta #proffee ja ha rebut més de 10 milions de visites i aquests són alguns dels vídeos on s'expliquen com elaborar la beguda.

 

@_katied_94 Proffee on the go ☕️ #proffee #proteincoffee #wls #vsg #gastricsleeve #vsgfood #wlsjourney #weightloss ♬ Fancy Like - Walker Hayes
@journeyofcai ☕️ Add a protein shake to 3 shots of espresso over (extra) hissi in a large/venti cup. #proffee #weightloss #wls #protein #coffee ♬ Get Into It (Yuh) - Doja Cat

La recepta és senzilla. S'obté després de barrejar un batut de proteïnes sobre un cafè gelat, encara que a partir d'allà els usuaris utilitzen altres complements perquè quedi més cremós. En els vídeos es recomana el proffee perquè pot ajudar a aprimar-se i a més augmenta l'energia, la concentració i el rendiment intel·lectual. Però... això és realment així?

Cafè i proteïnes

El cafè és un dels aliments més estudiats des de l'àmbit científic, perquè és una de les begudes més populars del món. En aquest estudi dut a terme a Harvard es conclou que el cafè pot ajudar a reduir el greix corporal, especialment en els homes, però en l'àmbit d'una dieta equilibrada i uns hàbits d'exercici saludables.

D'altra banda, en el que a energia es refereix, en aquesta altra investigació duta a terme amb esportistes, es demostra que el consum moderat de cafeïna millora els nivells d'energia i el rendiment. El cafè s'ha associat també amb menors riscos de desenvolupar malalties cardíaques, així com amb altres afeccions greus. La llista inclou diabetis tipus 2, certs tipus de càncer, malaltia de Parkinson, malaltia hepàtica i càlculs biliars.

Les proteïnes per la seva part, són un nutrient essencial per a l'organisme. En aquest estudi dut a terme al Japó es demostra que la seva ingesta millora la salut metabòlica i la longevitat.

Advertències i recomanacions del consum de proffee

Això sí, cal fer dues consideracions. D'una banda, la quantitat. Els beneficis del cafè s'obtenen d'una ingesta moderada. Segons la ciència, la mesura recomanable de cafè a prendre el dia és de 2 a 4 tasses, ja que equivalen a 200-400 mil·ligrams de cafeïna. Quant a les proteïnes, els experts recomanen prendre 0,8 g per kg de pes corporal per dia. En segon lloc, la proteïna als batuts pot contribuir a aquesta ingesta de proteïnes, però el cert és que la majoria de les persones poden obtenir prou proteïna directament dels aliments.

Per tant, el proffee no és una beguda de què es puguin obtenir beneficis més enllà d'una ingesta moderada de cafè al dia i una quantitat de prou proteïnes en la dieta. No és un aliment perjudicial sempre que es consumeixi amb moderació, però no s'obtindran miracles de la seva ingesta. Més aviat, cal anar amb compte de no prendre més cafè del recomanat, perquè pot provocar un increment del nerviosisme, alteracions del son i problemes del tracte gastrointestinal.