Des del principi de la pandèmia, es va poder comprovar que l'obesitat era un dels factors de risc de patir una covid severa. Ara, un estudi publicat a la revista JAMA Surgery mostra que entre els pacients amb obesitat, la pèrdua de pes prèvia aconseguida amb la cirurgia bariàtrica es va associar amb un risc 60% menor de desenvolupar complicacions greus per la infecció amb el SARS-CoV-2.

L'obesitat debilita el sistema immunitari, crea un estat inflamatori crònic i augmenta el risc de malalties cardiovasculars, coàguls sanguinis i afeccions pulmonars. Totes aquestes condicions poden complicar la covid-19.

L'objectiu d'aquest estudi va ser examinar si una intervenció per baixar de pes en pacients amb obesitat abans de contreure la covid-19 podria reduir el risc de desenvolupar una forma severa d'aquesta malaltia.

"Les troballes de la investigació mostren que els pacients amb obesitat que van aconseguir una pèrdua de pes substancial i sostinguda amb cirurgia bariàtrica abans d'una infecció per covid-19 van reduir el seu risc de desenvolupar una malaltia greu en un 60 per cent", assegura Ali Aminian, autor principal de l'estudi. "Aquesta investigació proporciona una forta evidència que l'obesitat és un factor de risc modificable per a la covid-19, que pot millorar-se mitjançant una intervenció per baixar de pes."

En l'estudi es va incloure un total de 20.212 pacients adults amb obesitat. Es van dividir en dos grups, un de 5.053 persones amb un índex de massa corporal (IMC) de 35 o més que es van sotmetre a cirurgia per baixar de pes entre 2004 i 2017 i un altre amb els participants restants, 15.159, que no van rebre cap tipus de tractament. En comparació amb aquests últims, els pacients que es van sotmetre a cirurgia bariàtrica van perdre un 19% més de pes corporal abans de l'1 de març de 2020.

Mascareta blanca

Després del brot de covid-19, els investigadors van observar quatre resultats relacionats amb la covid-19: taxa de contreure la infecció per SARS-CoV-2, hospitalització, necessitat d'oxigen suplementari i malaltia greu (definida com una combinació d'ingrés a l'UCI, necessitat de ventilació mecànica o mort).

Encara que la taxa de contreure SARS-CoV-2 va ser similar entre els grups (9,1% al grup intervingut i 8,7% en el grup que no havia rebut la cirurgia bariàtrica), els participants que es van operar van experimentar resultats molt millors després de contreure la covid-19. En concret, els investigadors van demostrar que els pacients amb una cirurgia prèvia per baixar de pes tenien un 49% menys de risc d'hospitalització, un 63% menys de risc de necessitat d'oxigen suplementari i un 60% menys de risc de desenvolupar covid-19 greu.

Encara que es desconeixen els mecanismes subjacents exactes, aquestes dades suggereixen que els pacients que es van sotmetre a cirurgia per baixar de pes estaven més sans en el moment de contreure una infecció per SARS-CoV-2, la qual cosa va resultar en millors resultats clínics.