Digestió pesada, i malestar, després d'un menjar massa copiós. Et sona? És un problema que passa amb freqüència. T'ajudem a evitar-ho.

Si bé no és una cosa amb què, afortunadament, hàgim de conviure sovint, de forma ocasional patim diverses afeccions relacionades amb l'estómac. Reflux gàstric, indigestió, inflamació, estrenyiment o fins i tot diverticulosi... Per això, i per evitar que una digestió pesada t'espatlli les reunions familiars, alguns experts ens proposen deu formes de prevenir-la.

Algunes malalties afecten el tracte gastrointestinal

Per començar, és important recordar que no hi ha dades que ens permetin associar els problemes gastrointestinals amb el procés normal d'envelliment. A això, hem d'afegir que moltes malalties, com poden ser la diabetis, l'artritis o la hipertensió sí que afecten el tracte gastrointestinal.

Digestió pesada: els cinc desencadenants

  1. Refrescos i begudes ensucrades. L'àcid fosfòric i el sucre contribueixen a un pH àcid en el teu organisme, un dels factors desencadenants d'afeccions gastrointestinals.
  2. Carn vermella. Si bé és cert que el consum de carn vermella moderat no està associat a cap patologia en concret, aquesta també pot contribuir a la formació de pH àcid en l'organisme.
  3. Aliments processats. Vigila el teu consum de menjar altament processat. Una vegada més, són aliments generadors d'àcid i que també alimenten la població de bacteris insalubres i, en ser altament desitjables, és fàcil consumir-les en excés.
  4. Cafè i Te Negre. Encara que ja això dependria de casos particulars, l'ús dels mateixos contribueixen a crear aquest ambient àcid. Per això, també són possibles desencadenants d'alguna molèstia estomacal lleu. Tria te vermell o rooibos al seu lloc, ja que produeixen una baixa formació d'àcid, no contenen cafeïna i són rics en antioxidants.
  5. L'alcohol. Incloent la cervesa i el vi. L'alcohol contribueix a la formació d'àcid. Evita'ls o modera el seu consum de forma ocasional.
Digestión Pesada
Digestió Pesada

Digestió pesada: el que hauries de fer

  1. Afegeix fruites i verdures. Contribueixen a reduir els efectes d'aliments que generen àcid en la nostra dieta. I no oblidis la seva important aportació de fibra que ajudarà en les teves digestions i milloraran la salut de la teva flora intestinal.
  2. Consumir iogurt i fermentats. Sempre en versió natural no ensucrada. Aquests contenen bacteris beneficiosos que ajuden la regulació dels problemes gastrointestinals.
  3. Inclou probiòtics. Ja sigui mitjançant aliments, com el iogurt, o de forma aïllada en la teva alimentació. Existeixen estudis sobre dues de les seves variants, lactobacils i bifidobacteris, que mostren que aquestes poden alleujar els dolors gastrointestinals.
  4. Afegeix exercici físic a la teva rutina diària. L'estrès també està associat amb els trastorns gastrointestinals. Una bona dosi d'exercici al dia t'ajudarà a alliberar-lo i romandre més relaxat al llarg del dia.
  5. Menja 'menjar real'. En molts casos aquest tipus d'afeccions es manifesten pel continu consum d'aliments processats. La base de la teva alimentació han de ser proteïnes de qualitat, greixos saludables, verdures, hortalisses i fruites.

Encara així, davant de qualsevol símptoma d'afecció gastrointestinal és millor anar a un professional perquè valori personalment el cas. No hi ha que auto-medicar-se de forma aleatòria.