El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha tombat aquest divendres la proposta de pressupostos per al 2018, de manera que l’alcaldessa, Ada Colau, es veu novament abocada a sotmetre’s a una qüestió de confiança per a poder tirar-los endavant. El vot negatiu del PSC, antic soci de Barcelona en Comú, ha estat decisiu per a rebutjar els comptes municipals un cop l’equip de govern municipal havia arribat a un acord amb PDeCAT i ERC que garantia l’abstenció d’aquests dos grups.

Tal i com ja s’apuntava ahir, la proposta de pressupostos ha comptat només amb els vots a favor dels 11 regidors de BComú; les abstencions del grup Demòcrata i ERC -14-, i el vot en contra de Cs, PP, CUP, el regidor no adscrit (Gerard Ardanuy, Demòcrates) i PSC -16-. El líder dels socialistes, Jaume Collboni, ja va anunciar dijous el vot negatiu del seu grup després de descartar abstenir-se, una decisió que abocava al fracàs la proposta pressupostària dels comuns.

El ‘no’ del PSC arriba després que al novembre BComú decidís trencar el pacte de govern amb els socialistes pel suport d’aquesta formació a la intervenció de la Generalitat de Catalunya per part del Govern espanyol a través de l’article 155.

Ara, Ada Colau haurà de recórrer per segon any consecutiu a una qüestió de confiança per aprovar els comptes, on assegura que inclourà les aportacions acordades amb els grups amb els que les ha negociat. El procediment per aprovar els comptes mitjançant una qüestió de confiança es posarà en marxa en el ple extraordinari que ja s'ha convocat per al divendres 2 de febrer; després, l'oposició tindrà un mes per acordar un alcalde i un Pressupost alternatiu: si no ho aconsegueix, un fet previsible donats els actuals equilibris, els comptes de Colau s'aprovaran automàticament en acabar aquest termini.

Retrets de Pisarello a Collboni

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha retret el vot contrari al PSC, i s'ha preguntat si les seves raons són "únicament personals, per la subalternitat amb un PSOE que desgraciadament ha renunciat a ser oposició al PP, o per complexos excessius davant un Cs que no té res a veure amb la que ha estat la tradició catalanista majoritària del PSC".

Ha exigit al líder socialista, l'extinent d'alcalde Jaume Collboni, que no els doni lliçons per l'esquerra, i li ha avisat que "no és creïble ni constructiu que en dos mesos hagin passat del vot a favor al contrari", ja que el PSC va avalar els comptes quan encara estava al Govern municipal, del qual va ser expulsat pel suport socialista a la intervenció del Govern.

Abstenció de PDeCAT i ERC

La regidora del grup Demòcrata Sònia Recasens ha alertat l'alcaldessa, Ada Colau, que juga amb l'equidistància i els resultats ho demostren, però Barcelona "no pot governar-se així", i ha justificat que el seu grup fa una abstenció tècnica -ha dit- per no col·lapsar la ciutat i avançar amb el diàleg.

El líder d'ERC, Alfred Bosch, ha dit que Colau ha abdicat de governar i que la ciutadania veu que els únics amb voluntat de negociar i governar són ERC i PDeCAT -"els que fins ara estàvem clarament en l'oposició, i ja ens ens veuen gairebé com a govern", ha avisat-.

Acordar amb independentistes

La líder de Cs, Carina Mejías, ha lamentat que BComú no hagi dialogat amb tots els grups per a un acord: "No és moment per a l'arrogància, sinó per al consens", i ha criticat que els comptes no afavoreixen els sectors que creen riquesa a la ciutat, ja que mantenen la pressió fiscal al màxim, segons ella.

Collboni ha dit que el Pressupost no respon el moment que viu la ciutat; que claudica en polítiques d'esquerres per unir-se a la "lògica independentista"; que l'acord de govern que el PSC va tenir amb BComú blindava la ciutat d'aquesta idea; i també ha assenyalat que l'acord amb el PDeCAT només implica el 0,2% dels comptes -cinc milions d'euros-.

El líder del PP, Alberto Fernández, ha puntualitzat que el seu partit va presentar 63 al·legacions sobre promoció econòmica, creació d'ocupació i augmentar la inversió als barris, mentre que Colau no ha defensat els interessos de Barcelona en la Generalitat i "ha cedit davant l'independentisme".

La CUP i Ardanuy

La regidora de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que han votat en contra perquè els comptes no permetran compensar anys d'externalitzacions i de polítiques que rebutgen: "Revertir anys de polítiques patriarcals i neoliberals que requereixen polítiques molt més transformadores".

Finalment, Ardanuy ha lamentat que el Govern municipal no hagi contestat al document que li va fer arribar, i ha recordat que l'Ajuntament és la principal institució no intervinguda per l'article 155 de la Constitució, per la qual cosa ha de "liderar el país".