El cap de l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona, l’exalcalde Xavier Trias, ha decidit allargar la seva estada a la Casa Gran, tot i que, en perdre l’alcaldia en una sessió d’investidura que va permetre que el socialista Jaume Collboni prengués la vara d’alcalde contra tot pronòstic, va anunciar que plegaria abans de finals d’any. Tot i que en el seu moment no va precisar la data, fet que ha donat lloc a diverses especulacions sobre el dia concret, Trias va anunciar, poc després de la investidura que “el que és segur és que no em prendré els torrons a l’Ajuntament”, però aquest dimecres, en una entrevista a Ràdio 4 ha assegurat que posposarà la marxa.

“Em quedo un temps més per consolidar l’estructura del grup municipal”, ha assegurat Trias, marcant un nou horitzó, ja situat a l’any vinent, això sí, sense precisar en quin moment del 2024 faria efectiva la seva renúncia. Cal tenir en compte que Trias, que està jubilat, va renunciar al sou de regidor amb la perspectiva de deixar el càrrec aviat. En tot cas, Trias espera que la situació estigui més “calmada” per plegar, en un context en què la situació política no està resolta, ni a nivell barceloní, ni a nivell espanyol.

En el primer dels casos, tot i que no sembla que hagi d’haver-hi canvis imminents, el govern de Collboni no ha tancat la porta a noves incorporacions al seu executiu, que podria incloure Barcelona en Comú, que ja ha expressat la seva voluntat d'entrar al govern malgrat les constants divergències i també ERC, tot i que, almenys de moment, els republicans han assegurat que comencen el curs polític a l’oposició.

Precisament, la construcció d’una coalició de govern municipal està condicionada per la situació política espanyola, on el focus està posat en la investidura del futur president del govern espanyol. Tot i que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es presentarà a un debat d’investidura, el previsible fracàs i el fet que s’hagi obert una via de diàleg entre Yolanda Díaz i Carles Puigdemont per negociar la investidura de Pedro Sánchez pot ser un altre dels elements que condicionin la sortida de Trias de l’Ajuntament, a l’espera de veure com es resol tot plegat. En tot cas, el mateix Trias ja va descartar que un possible acord per investir Sánchez impliqués un canvi en benefici seu de l'alcaldia de Barcelona

En tot cas, Trias sembla disposat a començar el curs polític exercint de líder de Junts a Barcelona i també com a cap d’oposició, i ha anunciat que aquest dijous ja oferirà la primera roda de premsa com a tal. De moment, doncs, Trias, es queda.