La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) impulsa, juntament amb altres entitats, una iniciativa ciutadana per revisar "en profunditat" l'ordenança de terrasses i reconsiderar aspectes com les ubicacions, els horaris, l'aforament i el règim sancionador. En una presentació aquest dilluns al matí, la plataforma d’entitats veïnals ha defensat que el creixement de l'espai ocupat per les terrasses ha estat "exponencial" els darrers anys i això ha generat diverses problemàtiques, de convivència o relacionades amb la contaminació acústica, per exemple. Per la seva banda, el Gremi de Restauració de Barcelona ha sortit al pas de la petició criticant “l’obsessió antiterrasses de la FAVB”.

En concret, la FAVB vol una nova ordenança que plantegi un repartiment "més just i raonable" dels carrers i places. Per això defensa un replantejament per tornar a una restauració "amiga del veïnat i compatible amb la vida quotidiana dels treballadors", tot lamentant que la massificació turística, l'arribada de grans cadenes de restauració, l'especulació i la internacionalització de Barcelona han "pressionat" el sector i han produït grans canvis, com l'ús de l'espai públic que fan les terrasses. Per això, les entitats han defensat que en un espai públic reduït la prioritat han de ser els veïns i l'activitat dels negocis de la restauració ha de ser secundària. 

En aquest sentit, la FAVB lamenta que s'ha passat de 2.200 terrasses el 2000 a gairebé 7.000 aquest any i que també han augmentat les taules per terrassa, d'una mitjana de menys de quatre per terrassa el 2000 a cinc el 2022. Segons la proposta de les entitats, la nova ordenança hauria de reconsiderar el lloc i els espais que ocupen les terrasses d'acord amb les dimensions dels establiments i discriminant entre l'ús de vorera i de calçada. A més, plantegen la necessitat d'avaluar aquesta ubicació i els seus impactes amb informes previs d'impacte acústic, sobre la mobilitat i d'altres que se'n puguin derivar. També s'haurien de recollir horaris "compatibles amb la vida quotidiana i el descans del veïnat", especialment els dies laborables.

Així mateix, les associacions proposen recuperar la declaració d'ordenacions singulars per trobar una solució territorial a problemes enquistats des de fa anys en algunes zones de la ciutat. A més, hauria d'incloure la garantia de l'autonomia, la igualtat d'oportunitats i la no discriminació de les persones amb discapacitat, com marca el nou codi d'accessibilitat català. D'altra banda, han reclamat un règim sancionador efectiu i que penalitzi les reiteracions, ja que asseguren que són els establiments reincidents els que generen més conflictes. Per últim, han proposat que les terrasses siguin espais més saludables i per això l'ordenança hauria d'incorporar la prohibició de fumar-hi.

Els restauradors recorden que una iniciativa similar “va fracassar”

Per la seva banda, el Gremi de Restauració de Barcelona ha reaccionat a la petició de la FAVB recordant que la mateixa entitat ja va posar en marxa una iniciativa ciutadana similar el 2018, que "va fracassar estrepitosament" perquè no va assolir les 15.000 signatures necessàries per tirar endavant el projecte. A més, ha assegurat que diversos aspectes que planteja la federació ja es van abordar a la revisió de l'ordenança que es va fer el 2018, com la ubicació de les terrasses, els horaris de funcionament i el règim sancionador. El Gremi també ha negat que la normativa actual no compleixi amb les premisses d'accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda i ha considerat "indecent" que la federació "intenti confondre i enganyar la ciutadania" sobre aquest tema.

Pel Gremi, la FAVB té una "obsessió antiterrasses'' i ho ha contraposat a les preocupacions que mostra el baròmetre municipal que tenen els barcelonins, com la inseguretat o la neteja. Per això, ha assegurat que la FAVB "viu en un univers paral·lel, aliena a les preocupacions reals dels barcelonins".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!