L'escàndol de l'espionatge del CNI en les negociacions per l'alcaldia de Barcelona ha posat el focus en diversos polítics i un d'ells és Manuel Valls. El líder de BCN pel Canvi ha donat una entrevista a La Vanguardia on s'ha desvinculat de les acusacions de la seva complicitat per impedir un govern municipal independentista. També ha negat que darrere de la segona investidura d'Ada Colau hi hagués una "operació d'Estat" i ha reivindicat que ell va recolzar el govern dels comuns a Barcelona voluntàriament, ja que li semblava un "mal menor" al costat del candidat d'Esquerra Republicana (ERC), Ernest Maragall. "Jo vull impedir un alcalde independentista i ningú em diu el que he de fer. Tinc molts defectes, però actuo lliurement, sol. I no tenia cap vinculació amb el govern espanyol", ha afirmat. Valls ha remarcat que no va rebre pressions 

"Qualsevol servei d'intel·ligència actua quan hi ha un perill per a la integritat d'un Estat, davant del terrorisme, el crim organitzat... Aquelles negociacions sortien al minut a la premsa. No hi havia cap mena de secret", ha sostingut Valls, qui opina que no es van espiar les negociacions per l'alcaldia de Barcelona. Quan és preguntat per què creu que Maragall ha acusat Colau d'estar involucrada, ha respost: "Pel victimisme. És la seva manera de fer. El que no és independentista és fatxa, és un agent de l'Estat.(...) Això ho diuen per provocar una polèmica i alimentar les teories de la conspiració".

Tensió entre ERC i comuns

El passat diumenge, Ernest Maragall va fer unes declaracions a RAC1 que han aixecat polseguera. El líder ERC a Barcelona, arran de què el nou cas d'espionatge a Barcelona es va donar a conèixer, va afirmar que les eleccions municipals van ser "intervingudes". "És una operació d'estat, que afegeix els seus propis instruments per impedir que un partit com ERC governi una ciutat com Barcelona", va assegurar i va afegir que tot plegat estava en coneixement de Colau. 

Aquestes acusacions han obert un gran enfrontament entre les dues formacions. La mateixa Ada Colau va respondre a través d'un comunicat a Telegram: "Insinuar que he tingut alguna complicitat o connivència amb l'espionatge és una barbaritat i em dol que provingui d'una persona com l’Ernest Maragall, representant d’un partit d’esquerres i company a l’Ajuntament". Al seu torn, el líder d'ERC a la capital catalana va matisar les seves paraules després del comunicat i va remarcar: "La víctima final és la ciutadania i la víctima instrumental som jo i Esquerra Republicana de Catalunya".