L’Enquesta de mobilitat en dia feiner (EMEF), és l’instrument del qual es dota l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) per establir les seves estratègies a curt, mitjà i llarg termini, ja que es tracta d’una estadística oficial de la Generalitat de Catalunya, promoguda per l’ATM i realitzada per l’Institut Metròpoli que esdevé el principal referent per mesurar la mobilitat a la gran Barcelona, és a dir, a l’àrea territorial inclosa en el Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona (SIMMB), és a dir, les sis zones tarifàries —recentment, ampliada a una setena— que, com una nina russa, inclou dins d’ella la Regió Metropolitana de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i, finalment, el municipi de Barcelona.

Aquest treball, prou sòlid gràcies a les seves 11.420 enquestes, reflecteix els grans canvis en les tendències en matèria de mobilitat i, amb relació a l’EMEF del 2024, presentada aquest dimarts, una xifra destacable és el notable increment de l'ús del transport públic a la SIMMB, amb un augment del 8,6% respecte del 2023, una dada que Manuel Valdés, director general de l’ATM, ha valorat com “un increment que trenca la tendència suau d’anys anteriors”. És a dir, l’ús del transport públic no només continua creixent, sinó que l’any 2024 es va disparar, tot i que la mobilitat en vehicle privat es manté en xifres semblants.

En tot cas, aquest augment de l’ús del transport públic, que es reflecteix mes rere mes en l’assoliment de nous rècords de passatgers, es pot atribuir a factors com l’estancació del teletreball així com a “la migració” dels usuaris des dels “títols multiviatge als abonaments o tarifa plana”. Dit d’una altra manera, "amb l’actual sistema de bonificacions hi ha hagut una destacada migració d’usuaris de títols com la T-Casual a la T-Usual, ja que amb només 18 viatges al mes ja surt a compte l’abonament”, segons el mateix Valdés, que ha recordat que la T-Jove, que ha definit com a “supertítol”, és a hores d’ara l’abonament més avantatjós, ja que a banda d’estar bonificat al 50%, ja té una tarifa reduïda per a usuaris entre 17 i 30 anys i, a més, permet viatjar per totes les zones tarifàries pagant només el preu d’una zona. A més, la T-mobilitat de plàstic obté una valoració de 8,3 punts sobre 10.

Nou rècord el 2024

Així, segons les dades de l’EMEF 2024, els desplaçaments en transport públic van batre un nou rècord el 2024, amb una mitjana de 3,6 milions de desplaçaments diaris, cosa que suposa aquest increment del 8,6% respecte del 2023 i situa la quota modal en el 18,2%, superant en més de 300.000 desplaçaments els valors prepandèmia. A més, un 61% de la població resident a l’àmbit de la província de Barcelona declara ser usuària habitual del transport públic, un 55% més respecte del 2022, en valors absoluts, passant d'1,9 milions a 3 milions d’usuaris. A més s’observa que la bonificació dels preus dels títols de transport recurrents han comportat canvis en les pautes de mobilitat, amb un increment de fins al 14,1% de les persones que utilitzen més el transport públic, mentre que aquelles persones que declaren no fer servir mitjans de transport públic s’ha anat reduint.

L’EMEF evidencia també que la mobilitat en l’àmbit SIMMB es manté propera als 20 milions de desplaçaments en un dia feiner i, de la mateixa manera que l’any 2023, se superen les xifres prepandèmia. No obstant això, l’any 2024 s’ha donat un lleuger descens del 2,2% respecte del 2023, malgrat que la població resident en aquest territori ha incrementat un 1,9%. Això fa que la mitjana de desplaçaments diaris per persona, 3,95, sigui lleugerament inferior a la mitjana de l’any anterior (4,11). Amb relació als desplaçaments del dia anterior, la mobilitat activa (caminant, bicicleta, patinet i altres vehicles de mobilitat personal) és majoritària, amb un 48,3% de la quota modal. Tot i això, l’ús d’aquests mitjans de transport es redueix en termes absoluts respecte del 2023 (-7,6% de desplaçaments diaris). Així, els desplaçaments en transport públic pugen un 8,6%, mentre que els desplaçaments en vehicle privat es mantenen estables (+0,9%), amb una quota modal del 33,5%, que és inferior a la del 2019. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!