La tornada a la normalitat del turisme a Barcelona ha comportat el retorn d’una de les xacres que pateix la ciutat, en especial les zones de més afluència de visitants, els bicitaxis que circulen fora de les zones assignades. Amb tot, l’Ajuntament de Barcelona assegura que ha reprès l’ofensiva contra l’ús irregular d’aquests vehicles, i segons declaracions del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, a ‘Betevé’, durant la passada Setmana Santa es van posar “gairebé 600 denúncies” a aquests vehicles que el regidor no dubta a titllar d’“andròmines” i ha assegurat que perseguir-ne l’ús fora de les zones permeses és una de les “prioritats” d'un govern municipal que, en realitat, els vol prohibir.

Així mateix, Rabassa també ha indicat que posaran el focus en els “llocs de càrrega de bateria”, que ja han ocasionat més d’un incendi. “Hem tingut disgustos importants, hem precintat algun local i ho seguirem fent”, ha assenyalat el regidor. De fet, l’ofensiva contra els bicitaxis o ‘trixis’ té diversos eixos, ja que a banda de controlar les rutes, també es comprova  que els vehicles compleixin amb la legalitat i que les persones estiguin legalment contractades. De fet, al districte de Ciutat Vella només poden circular per dues rutes preassignades, cap de les quals entra dins del barri de la Barceloneta.

Restriccions des del 2016

Els bicitaxis estan catalogats com a Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) de classe C1 i poden circular per tota la ciutat, però tenen prohibit circular per voreres i zones de vianants ni superar els 25 quilòmetres de velocitat. Així mateix, poden circular per carrils bicicleta tant en calçada com en els existents en zones de vianants a condició que l’amplada sigui suficient. A més, han de complir amb totes les normes de circulació com la resta de vehicles -bicicletes, cotxes, motocicletes, etcètera- i respectar els senyals de trànsit i semàfors. Addicionalment, des del 2016 tenen restringida la circulació al districte de Ciutat Vella a excepció de dos itineraris determinats que permeten vorejar-lo sense entrar a l’interior.

Els itineraris permesos a Ciutat Vella són dos: Eix nord-sud: Plaça del Portal de la Pau – passeig de Colom – passeig d’Isabel II – avinguda del Marquès de l’Argentera – passeig de Circumval·lació. Eix est-oest: Passeig de Picasso – passeig de Lluís Companys – passeig de Pujades – avinguda Meridiana. Per això Rabassa ha insistit que una de les tasques que du a terme la Guàrdia Urbana és controlar que els bicitaxis només circulin per les dues úniques rutes que hi ha habilitades a Ciutat Vella. “Això ens permet posar moltes multes i endur-nos els trixis als magatzems municipals”, ha assegurat a ‘Betevé’, perquè hi ha molts vehicles que no compleixen les normes.