La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la limitació de llicències de Vehicles de Transport amb Conductor (VTC) no ha estat interpretada negativament pel sector del taxi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) tot i que tomba la proporció d’una llicència de VTC per cada 30 del taxi. Al contrari, Élite Taxi ha tret petroli de la segona part de la sentència, la que autoritza una doble llicència per a les VTC en determinats àmbits, i per això el seu portaveu, Tito Álvarez, ha anunciat una aturada del sector per al proper dimecres, 14 de juny, amb ocupació de la Gran Via i el passeig de Gràcia i visita a peu a la delegació del govern espanyol, amb un únic propòsit, pressionar el ministeri de Transports a que possibiliti aquesta doble regulació de llicències en l’àmbit del transport interurbà.

De fet, tot i que la sentència del TJUE és clara amb la qüestió de la regulació de llicències a raó de la proporció 1/30, que considera contrària al Dret de la Unió Europea, sí que accepta la possibilitat d’exigir una llicència addicional per part de l’AMB a banda de la general si és per a “la bona gestió del transport, del trànsit i de l’espai públic”, i aquesta és l’escletxa a la que s’ha agafat Élite Taxi per, en paraules d’Álvarez, concloure que la sentència “és molt positiva”. De fet, el portaveu ha considerat que la decisió judicial “obre la porta de bat a bat a la doble autorització” de les VTC, i per això ha instat el govern espanyol a facilitar-la a través de la llei d’Ordenament del Transport Terrestre.

Per a aquesta entitat del sector, la sentència “blinda el taxi de l’AMB”, ja que quedarà en mans d’aquest ens supramunicipal la capacitat de regular les llicències, però alerta que els que ara queden al descobert són els taxistes de fora de l’AMB, ja que les VTC poden fer transport interurbà. Per això, Álvarez ha considerat que “queda una peça per tancar el cercle” i és que el ministeri de Transports, amb la catalana Raquel Sánchez al capdavant “doni poder als ajuntaments perquè puguin posar numerus clausus a les llicències de VTC”. De fet, Álvarez ha demanat que el ministeri correspongui així a la crida que va fer la mateixa entitat just abans de les eleccions, quan va demanar el vot a Barcelona per al candidat del PSC, Jaume Collboni.

 

Com serà la mobilització?

La intenció dels taxistes de cara al dimecres 14 de juny al matí és aconseguir una aturada de tot el sector, tant del taxi metropolità com del que opera fora de l’AMB. Com en altres ocasions, els taxis estacionaran a la Gran Via i el passeig de Gràcia amb la intenció de traslladar-se a peu fins a la delegació del govern espanyol, al carrer de Pau Claris, per instar la ministra Sánchez a facilitar que els ajuntaments puguin instaurar aquesta doble llicència per a les VTC, apuntant que en cas contrari “els cotxes negres envairan les zones turístiques, com la Costa Daurada”. El tret de sortida d’aquesta mobilització serà a les 9 del matí a les Torres Venecianes de la plaça Espanya.