El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha propinat un cop dur al sector del taxi en sentenciar que la intenció de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), encara presidida per l’alcaldessa en funcions de Barcelona, Ada Colau, de limitar el nombre de llicències per al lloguer de Vehicles de Turisme amb Conductor (VTC), és contrari al dret de la Unió Europea. Així es desprèn de la sentència feta pública aquest mateix dijous al matí que segueix la línia marcada per les recomanacions que l’advocat general del TJUE va fer públiques el passat mes de desembre.

En concret, el TJUE dicta sentència a una demanda presentada per l’empresa de VTC Prestige and Limousine, i considera que la norma que limita les autoritzacions a aquest tipus de vehicles a una per cada 30 taxis a l'AMB suposen una "restricció a l'exercici de la llibertat d'establiment", definit com el dret dels ciutadans de la Unió Europea a exercir activitats econòmiques i constituir empreses a tot el territori de la Unió d'acord amb la legislació de l'estat d'establiment i en igualtat de condicions respecte dels seus nacionals. Així mateix, el tribunal europeu accepta la possibilitat d’exigir una llicència addicional per part de l’AMB a banda de la general si és per a “la bona gestió del transport, del trànsit i de l’espai públic”.

És a dir, el TJUE accepta que les VTC que operen a l’AMB hagin de tenir una llicència addicional, però tomba la intenció de limitar el nombre de les esmentades llicències a raó d’una per cada trenta llicències de taxi atorgades a la mateixa Àrea Metropolitana de Barcelona. Tot i que aquesta sentència dona la raó a una empresa de VTC tradicional, suposarà posar fi a les limitacions que hi ha sobre les plataformes com Uber i Cabify que operen serveis de taxi sota l’empara de les llicències VTC, que són a l’arrel del conflicte mantingut entre aquestes empreses i el sector del taxi. La mateixa sentència apunta que les empreses vinculades a plataformes internacionals en línia “consideren que l’únic objectiu del reglament local era obstaculitzar la seva activitat, amb l’única finalitat de protegir els interessos del sector dels taxis”.

A l’espera de la reacció del taxi

La sentència, tot i que va en la línia apuntada al desembre per l’advocat general del TJUE, ha caigut com una gerra d’aigua freda al sector del taxi. Una de les entitats més actives entre els taxistes, Élite Taxi, informarà aquest mateix matí de les actuacions que prendrà com a protesta per la sentència. De moment, no es descarten noves “mobilitzacions molt dures a Barcelona la setmana vinent”, segons la mateixa associació de taxistes.