Les targetes de transport públic de l’Autoritat Metropolitana del Transport (ATM), és a dir, les que serveixen principalment per viatjar a la xarxa de Metro, Bus, FGC i Tram, no caducaran el 15 de gener del 2024 tal com estava previst inicialment, sinó que ho faran el 29 de febrer del 2024, és a dir, en la data habitual. Segons ha informat l’ATM aquest divendres, l’ampliació s’ha fet per “garantir un major marge d’adaptació dels usuaris en la seva transició cap a títols T-mobilitat”, i també ve marcada per la manca de concreció actual de l’anunci del Ministeri de Transports sobre aplicar la gratuïtat en determinats perfils d’usuaris.

📢 Cinc preguntes (amb resposta) sobre la nova T-mobilitat de cartró | VÍDEO

📢 Arrenca a mig gas i una mica de confusió la nova T-mobilitat de cartró | VÍDEO

Per això, l’ATM, d’acord amb les administracions consorciades, ha decidit allargar la caducitat dels títols adquirits el 2023 fins al 29 de febrer del 2024 (fins ara era el 15 de gener). La decisió es pren com a resposta als canvis significatius que s'estan implementant en el sistema de bitlletatge. La intenció és que la ciutadania disposi d’un temps addicional per adaptar-se en la transició actual dels títols de transport integrats amb banda magnètica a T-mobilitat recarregable i sense contacte i mitigar així les preocupacions i inquietuds que la data original del 15 de gener generava.

A més a més, s’hi suma el fet que les administracions consorciades en el si de l’ATM estan pendents de conèixer encara les característiques reals de l’anunci fet pel Ministerio de Transportes y Movilidad Sostenible sobre aplicar la gratuïtat per a determinats perfils d’usuaris. Aquesta modificació de la caducitat, que es publicarà properament al DOGC, és aplicable als títols de transport integrats de l’ATM de Barcelona així com a la targeta T-4. Per la seva banda, la targeta T-16 i la targeta T-verda mantenen la seva pròpia caducitat.

Introducció de la T-mobilitat de cartró

Precisament, aquest dimarts passat va començar l’inici de la venda de la nova T-mobilitat de cartró, una novetat que comportarà que en unes setmanes desapareguin les actuals targetes de validació mecànica, és a dir, aquelles que s’han d’introduir per la ranura de les validadores, a favor de les noves targetes amb tecnologia ‘contactless’. Tot i que el consell de l’ATM és optar per la T-mobilitat de plàstic, que també es pot dur al mòbil i té més prestacions, l’opció de la targeta de cartró és més còmoda i econòmica, ja que no requereix registre previ per part dels usuaris, tot i que costa 0,50 euros (només en la primera compra, després es pot recarregar tantes vegades com sigui convenient). Com a excepció, l’abonament T-usual en cartró T-mobilitat té un disseny específic que requerirà el DNI o el passaport en el moment de la compra en tractar-se d’un títol personal i intransferible.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!