Canvis amb els títols de transports. A partir d’aquesta tardor la T-Mobilitat tindrà dos formats, un de plàstic i un altre de cartró, de manera que les actuals targetes amb banda magnètica que es fan servir ara desapareixeran. Així els actuals títols de cartró T-usual, T-casual, T-grup i T-familiar s’incorporaran a la T-mobilitat en la seva modalitat de cartró, que serà recarregable. Les targetes en format antic seran vàlides fins al 15 de gener del 2024.

La nova T-mobilitat de cartró en lloc de dur una banda magnètica portarà un xip per validar sense contacte i seran recarregables. Tindrà el cost d’un euro. A diferència de la T-mobilitat de plàstic o la disponible al mòbil, no requerirà cap registre previ i en ella es podran carregar la T-casual, la T-familiar la T-grup. La T-usual en format T-Mobilitat de cartró tindrà un disseny específic i sí que es requerirà la identificació mitjançant el DNI. Aquesta targeta no acceptarà la recàrrega de cap altre tipus de títol. En cas de pèrdua o robatori de la T-Mobilitat en format cartró no es podrà recuperar el saldo de viatges pendents.

Taula nva T mobilitat plàstic, mòbil i cartró
Taula nova T-mobilitat plàstic, mòbil i cartró / ATM

T-mobilitat en cartró

A partir d’aquest divendres, 15 de setembre, l’Autoritat metropolitana del Transport (ATM) posarà en marxa una campanya informativa, sota el títol “Aviat, només amb la T-mobilitat”, per informar dels canvis. El director general de l'ATM, Pere Torres, ha explicat que la versió en cartró de la T-Mobilitat, que serà anònima, ha estat prevista "sempre" i que està pensada perquè els usuaris esporàdics no arribin a una estació i no es trobin en una "situació d'indefensió" perquè no estan donats d'alta a la T-mobilitat i no disposen de l'app ni la targeta de plàstic.

El director general de l'ATM ha comentat que la nova targeta de cartró de la T-mobilitat que es posarà en circulació aquest any ja es va provar durant les passades edicions del Mobile World Congress i de l'UITP Global Public Transport Summit 2023. En aquella ocasió, es van registrar 155.000 validacions (24.000 usuaris) i 16.000 validacions (2.000 validacions), respectivament.

Amb aquests canvis, pràcticament tots els títols de transport formaran part del sistema de la T-mobilitat. Només quedaran pendents la T-verda, la T-dia i la T-usual per a persones a l’atur, que, segons l’ATM, ho faran en els pròxims mesos.

Un milió de viatges en T-mobilitat

La T-mobilitat ja supera el milió de viatges al dia i es calcula que representa el 40 % de les validacions de TMB a Barcelona. Pel que fa al format, el 70 % dels usuaris fan servir la targeta de plàstic i un 30 %, la versió del mòbil. Des del març passat, la T-jove només està disponible en T-mobilitat, de manera que el 100% dels joves ja utilitzen aquest sistema de validació.