Que Barcelona és una ciutat massificada és una opinió que avalen molts residents a la ciutat que, insospitadament, també comparteix un dels col·lectius que forma part d’aquesta massificació, els creueristes. Així es desprèn de l’estudi més gran fet fins ara sobre els patrons de mobilitat de les persones que visiten Barcelona i com la seva presència afecta la població resident. El projecte, finançat per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació la Caixa, està liderat per la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col·laboració amb Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), l'Ostelea Tourism Management School i el CoE Innovació Turística de l'Eurecat.
Segons ha informat aquest dimarts la UOC, més de la meitat de turistes de creuer consideren que es troben massa gent quan visiten Barcelona. La seva opinió coincideix en bona part amb la població resident que conviu amb aquest turisme i destaca que la concentració dels fluxos de visitants al voltant de les principals zones turístiques de la ciutat afecta els seus desplaçaments quotidians i la seva qualitat de vida, fins al punt d’evitar o haver deixat de visitar algunes zones per no trobar-se amb aquesta problemàtica. Aquests són només alguns dels resultats que es desprenen del projecte VISITMOB, l’estudi més ampli fet fins ara pel que fa a la mobilitat urbana de les persones que visiten Barcelona i els efectes en la població local.
El projecte l’ha liderat el grup de recerca GRATET de la URV, encapçalat per l’investigador del Departament de Geografia, Aaron Gutiérrez, que n’ha presentat les principals conclusions aquest dimarts a Barcelona. Les dades obtingudes es basen en les respostes de prop de 4.000 enquestes que s’han fet a diversos col·lectius: turistes que pernocten a Barcelona, d’altres que hi van a passar el dia, persones que aprofiten una visita a la ciutat per fer turisme i també creueristes, a qui, a més, se’ls va posar un dispositiu de geolocalització per monitorar tots els seus moviments durant les cinc hores de mitjana que passaven visitant la ciutat, des de la sortida fins al retorn al port.
En el marc d’aquest estudi també s’han realitzat 2.000 enquestes i s’ha entrevistat en profunditat una mostra de població resident, per avaluar en quin grau la seva mobilitat quotidiana està condicionada a causa de tota aquesta activitat turística i si afecta —i com ho fa— la seva qualitat de vida. Amb tota aquesta informació s’ha obtingut una radiografia inèdita fins ara, que ha permès identificar els reptes pendents per planificar una mobilitat social i ambientalment més sostenible, i proposar instruments que permetin donar-hi resposta.
Concentració de fluxos de visitants
Tot i que un 90% del turisme de creuer entrevistat defineix com a agradable la seva experiència visitant la ciutat i un 80% s’hi ha sentit segur, més de la meitat —un 53%— destaca haver-se trobat massa persones a l’hora de gaudir dels indrets visitats i només un 58% considera que hi ha prou llocs per seure a descansar durant la seva estada. El problema de la massificació també s’esmenta en les respostes de la població resident. Un 36,2% afirma que la mobilitat a l’espai públic es veu condicionada per l’activitat turística, que també afecta, segons les opinions recollides, la sensació de confort sobre el servei de transport públic (28,5%) i la puntualitat d’aquests mitjans (25,6%). Les xifres obtingudes s’incrementen fins a 10 punts en el cas de les persones que resideixen en barris turístics.
Les respostes a les enquestes de la població visitant i el turisme d’un dia, així com el sistema de geolocalització utilitzat en el turisme de creuer, va permetre constatar que la concentració espai-temps és molt alta en determinats punts de la ciutat. El districte de Ciutat Vella el visita un 100% de creueristes amb un temps mitjà d’estada de dues hores, de les quals 1:15 h ho fan a peu. Per darrere hi ha l’Eixample i Gràcia. Districtes com Nou Barris o Sant Andreu no reben cap visita procedent de turisme de creuer.
Què visiten els creueristes?
Les dades també assenyalen una clara concentració a determinades icones de la ciutat. El flux més gran, en el cas de creueristes, es concentra als voltants de la Rambla (96,7%), plaça de Catalunya i passeig de Gràcia (73%) i també a la Sagrada Família (63,1%). Així, la Rambla és l’espai en què coincideixen turistes i excursionistes amb prop del 34%, però només un 23% dels visitants de dia de fora de Barcelona la visiten. De tots els turistes de creuer entrevistats, la meitat ja havien visitat Barcelona anteriorment i, d’aquests, un 78% repeteix també la mateixa ruta. “Independentment de la tipologia de les persones, l’edat o del viatge que facin, l’estudi mostra que la majoria de turistes i visitants freqüenten els mateixos llocs. Això té a veure amb les idees preconcebudes que es tenen de la ciutat i del que se suposa que has de fer quan vas a Barcelona”, explica Gutiérrez.