Catalunya ha incrementat les mesures de seguretat a les zones més transitades i el dijous 26 d'octubre tindrà lloc un simulacre d'atemptat terrorista a l'estació de Sants de Barcelona entre les 23 i les 04 hores, tal com han assenyalat els Mossos d'Esquadra. El comissari cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha assegurat que “servirà per a posar en pràctica mitjans tecnològics i procediments policials i es realitzarà un simulacre d'atemptat terrorista més complex i major magnitud a Catalunya” després de la 70a reunió del Gabinet Antiterrorista

📌 A quin nivell d'alerta terrorista estem a Espanya?
 

👉🏼 Tenim alerta terrorista nivell 5 a Espanya? Tot el que sabem
 

És important recalcar que el simulacre estava organitzat des de principis d'any i no té relació directa amb la situació actual que es viu a Israel i Gaza i la sèrie de situacions que s'han donat a França i Bèlgica les últimes setmanes. El simulacre es durà a terme a la zona de vestíbul i andanes d'alta velocitat, una vegada estigui tancada, i amb figurants per interpretar diferents papers.

Al simulacre, a més, participaran alguns organismes com el SEM, Protecció Civil, Mossos d'Esquadra i Bombers: es preveu que hi hagi ambulàncies, vehicles policials i d'emergències al voltant de l'estació de Sants. Disposarà de quatre nivells de complexitat: seguretat ciutadana, ordre públic, unitats especials d'intervenció i tancament territorial. 

 

Quan serà el simulacre d'alerta terrorista a l'estació de Sants de Barcelona? 

El simulacre es produirà la matinada del dijous 26 al divendres 27 d'octubre de 2023 a Barcelona i, en concret, a l'estació de Sants

 

Per què hi ha un simulacre d'atemptat terrorista? 

Encara que pot semblar una resposta a la situació d'alarma que hi ha Europa, realment aquest simulacre és una coincidència: estava organitzat des de principis d'any. Els diferents organismes catalans actuaran, per exemple, per avaluar alguns propòsits com:

  • Entrenament i preparació: Permeten a les forces de seguretat, als equips de resposta d'emergència i a altres professionals involucrats practicar i millorar les seves habilitats en situacions de crisis. 
  • Avaluació de protocols de seguretat: Ajuden a identificar febleses en els protocols de seguretat existents.
  • Conscienciació i formació: Poden servir com una forma d'educació per comprendre la importància d'estar preparats per a situacions d'emergència.
  • Coordinació institucional: Faciliten la col·laboració entre entitats governamentals, serveis d'emergència, organitzacions no governamentals i altres parts interessades.
  • Proves tecnològiques: Poden servir per a avaluar i millorar el funcionament de tecnologies de seguretat, sistemes de comunicació i equips de resposta. 
  • Avaluació de la capacitat de recuperació: Les organitzacions poden avaluar com d'efectiva va ser la seva resposta i què es pot fer per a millorar la capacitat de recuperació en cas d'un atemptat real.