Els cèlebres agents de la T.I.A. Mortadel·lo i Filemó, creats per Francisco Ibáñez, sumaran un altre pas semafòric a la ciutat de Barcelona després dels ja en funcionament al barri de Sant Martí de Provençals, inaugurat l’octubre passat i el de la Dreta de l’Eixample, en servei des del desembre. El nou semàfor s’ubicarà a la cruïlla del carrer del Comte d’Urgell amb el carrer de Manso, al barri de Sant Antoni, un espai pròxim al Mercat del Llibre Dominical que se celebra a l’exterior del Mercat de Sant Antoni, com a reconeixement al dibuixant Francisco Ibáñez i la seva obra més coneguda.

La inauguració del semàfor tindrà lloc el diumenge 19 de maig a les 18.30 hores en un acte festiu que comptarà amb la participació dels Trapelles, la colla de diables infantil del barri, i les tabaleres Trapelles. A més, hi haurà els parlaments de SOM Sant Antoni, entitat impulsora de la iniciativa, i de la Plataforma de la Llosa de la Ronda de Sant Antoni. Amb aquest, Barcelona ja comptarà amb tres passos semafòrics dedicats a aquests personatges d’Ibañez. Els altres dos es troben al costat de la Biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí, i a l’encreuament de passeig de Gràcia amb la ronda de Sant Pere, al centre de Barcelona.

La instal·lació dels semàfors de Mortadel·lo i Filemó prové d’una iniciativa llançada pel professor navarrès Francisco Javier Ibáñez just després de la mort del dibuixant, que ràpidament va obtenir un ampli suport social, gràcies a l’estima cap als personatges i el seu creador. Cada semàfor mostra la figura del personatge de Filemó en el llum vermell i la de Mortadel·lo en el verd. Aquests semàfors tenen les mateixes característiques que els models actuals que s’instal·len a la ciutat: són grocs, amb leds i de policarbonat, amb un nucli d’alumini que proporciona una alta resistència al vent i a les col·lisions de vehicles, i estan equipats amb dispositius sonors per a invidents.

Francisco Ibáñez, l'humorista gràfic més prolífic de Catalunya, va morir a mitjans de juliol del 2023, deixant enrere un extens llegat format per innombrables obres. Entre les seves publicacions hi ha Pepe Gotera y Otilio, 13 Rue del Percebe i Rompetechos, però els seus personatges més coneguts són Mortadel·lo i Filemó, protagonistes de 224 àlbums llargs i centenars d'historietes curtes. Ibáñez va continuar publicant fins a la seva mort, als 87 anys, i ha estat reconegut amb premis com la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!