Seguim sense data de finalització del temple de la Sagrada Família. Així ho han confirmat aquest dimecres el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, i el director general, Xavier Martínez, que en una roda de premsa han reconegut que "no estem en condicions de posar una data concreta a la finalització del temple". Els motius actuals són la situació internacional i les conseqüències derivades d'ella, amb l'encariment de les obres entre un 20 i un 30%. Abans de la pandèmia, la Junta Constructora va fixar l'any 2026 com la data de finalització de l'emblemàtic temple, però, ara, després de dos anys de visites a mig gas i les obres aturades, a més de l'encariment dels preus i el transport, la data ha quedat "ajornada", en espera de la recuperació de les xifres de visitants.

Amb tot, la basílica de la Sagrada Família sembla que va recuperant la normalitat gairebé 3 anys després que esclatés la pandèmia del coronavirus. El temple d'Antoni Gaudí va rebre durant el 2022 un total de 3.781.845 visitants, encara per sota de les xifres d'abans de la pandèmia, quan el 2019 van ser-ne 4,7 milions. Pel que fa als ingressos, el 2022 van licitar a 100,7 milions d'euros —102 milions el 2019—, 53,9 milions dels quals s'han destinat a la construcció i la gestió de la Basílica. 

20% d'entrades menys que en 2019

Els 3.781.845 visitants que van passar per la Sagrada Família durant el 2022, suposen un 20% menys que les entrades que es van vendre l'any 2019. Pel que fa als beneficis, són xifres semblants que de les dades prepandèmiques. El director general de la junta constructora ha situat els detalls d'aquest benefici en els canvis introduïts en les entrades, no per l'augment del preu, sinó per la creació de nous paquets que "han funcionat molt bé". Segons ha explicat Xavier Martínez els més sol·licitats han estat els que inclouen: basílica, visita guiada i ascens a les torres.

La caiguda del turisme asiàtic, que es comença a recuperar gràcies a noves connexions aèries amb Corea del Sud, ha repercutit en el nombre de visitants i d'ingressos de la Sagrada Família, ha precisat Martínez. Els visitants espanyols s'han imposat com els més nombrosos, un 30% van ser catalans; l'11,3% procedents de Madrid; el 10,8 % d'Andalusia; el 10,4 % del País Valencià i la resta, d'altres zones de l'estat espanyol. Els turistes dels Estats Units han guanyat la partida als asiàtics, i ja representen el 13,8 % dels visitants, seguits per un 11,2 % de francesos i un 9,4 % d'italians, segons dades facilitades pels responsables del temple. En total, des que van començar les visites a la Sagrada Família, l'any 1915, l'han visitat 82,8 milions de persones.

Obres a la Sagrada Família

Pel que fa a les obres que es van portar a terme durant el 2022, han recordat que es van finalitzar dues de les quatre torres dels Evangelistes i se segueix la construcció de dues més i de la Torre de Jesús, amb vuit dels dotze nivells previstos, a més de la capella de l´Assumpta darrere de l'absis de la Basílica i el claustre d'unió amb la sagristia del carrer Provença. A més, es va iniciar la restauració de la façana del Naixement, amb el claustre del Roser i de dos dels quatre pinacles de les torres dels Apòstols Judes i Maties que la formen, i aquest any 2023 es continuarà amb les torres de Bernabeu i Simon, que es preveu que estiguin acabades a l'octubre.

La Junta Constructora té clar que cal respectar el projecte original d'Antoni Gaudí, amb la construcció d'una escalinata monumental fins a la façana de la Glòria, amb una avinguda que actualment no existeix i que suposaria l'expropiació de diversos edificis on viuen centenars de veïns. Esteve Camps ha explicat que, després d'una primera reunió mantinguda amb l'Ajuntament de Barcelona, les associacions de veïns i entitats cíviques i professionals de la ciutat per abordar aquest tema, no han estat convocats a una segona, tal com estava previst. Aquesta obra ha estat motiu de controvèrsia durant dècades a Barcelona, i els veïns afectats han reiterat en diverses ocasions que temen que els expropiïn els seus habitatges per poder finalitzar el temple com va dissenyar Gaudí, les obres del qual es van iniciar en una ciutat comtal de l'any 1882 a una zona de descampats i gairebé sense cases.