Barcelona es troba en fase d'excepcionalitat per sequera. D'acord amb això, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat aquest dimecres les mesures i restriccions que entraran en vigor. Més concretament, s'aturarà el rec amb aigua potable a les zones verdes (és a dir, la gespa de parcs i jardins), que actualment es fa majoritàriament amb aigua potable. En canvi, sí que es mantindrà el "rec de supervivència" d'arbustos i arbres. Això inclou els projectes en obres arreu de la ciutat amb arbres i arbustos, en els quals s'intentarà potenciar l'aigua freàtica. El mateix passarà en el cas de la neteja dels carrers, i Badia ha assegurat que no es notarà la diferència del tipus d'aigua emprada. Quant a les restriccions que impliquen la ciutadania directament, el regidor ha detallat que el rec dels jardins i horts comunitaris no es podrà fer amb aigua potable, excepte per fer l'esmentat "rec de supervivència". Pel que fa a les activitats recreatives, Badia ha avançat que "seguim com estàvem": sense jocs d'aigua, sense fonts ornamentals i sense reomplir les piscines. Badia ha fet una crida a la col·laboració ciutadana per estalviar aigua i tenir cura de l'espai públic davant la greu sequera.

Mesures per a fer front a la sequera a Barcelona

En la roda de premsa, Eloi Badia també ha anunciat la posada en marxa d'un dipòsit d'aigua regenerada a Montjuïc, provinent de la depuradora del Prat, el qual assegura que estarà llest d'aquí a uns dos o tres mesos, un cop s'hagin fet les proves sanitàries pertinents. El regidor d'En comú Podem s'ha mostrat optimista, malgrat els 29 mesos consecutius de sequera, perquè s'hagin pres mesures preventives i de diversificació de l'aigua. Gràcies a la dessalinització i regeneració, la meitat de l'aigua que es consumeix avui a l'àrea metropolitana no existia en la darrera sequera ara fa 15 anys. Sense això, ha assegurat Badia, avui "estaríem parlant de restriccions d'aigua potable". D'acord amb el desplegament de les mesures corresponents a la fase d'excepcionalitat de sequera pactada entre la Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua, es restringeix el consum d'aigua a 230 litres per habitant al dia. Segons Badia, Barcelona està lluny d'aquest llindar, perquè ja s'havia aconseguit reduir el consum mitjà de la ciutat a 153 litres. 

Excepció per la sequera a Catalunya

Després de 29 mesos de sequera a Catalunya i amb els embassaments en un preocupant 28% de la seva capacitat total, el Govern ha decretat l'estat d'excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià Muga, amb l'augment de restriccions que això suposa damunt la població. Aquestes mesures entren en funcionament aquest dijous, després que l'Executiu ho pactés dimarts i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagi aprovat l'entrada en vigor de la fase d'excepcionalitat. Tal com va explicar la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà quan va anunciar el canvi, passar d'alerta a excepció suposa passar d'un semàfor groc a un semàfor vermell, ja que aquest és el quart escenari d'un total de cinc que planteja el pla antisequera de l'ACA. El nivell màxim és el d'Emergència, que inclou mesures molt més estrictes, com una dotació màxima de 200 litres d'aigua per habitant i dia (amb l'excepcionalitat, és de 230), que es pot veure encara més reduït, fins als 160 en la fase d'Emergència III.