La restauració de la capella de Santa Llúcia de la Catedral de Barcelona s’ha donat per finalitzada després de mesos d’uns treballs que han permès, entre altres aspectes, recuperar una pintura oculta al timpà. Segons ha informat l’Església Arxidiocesana de Barcelona, la restauració s’ha dut a terme per revertir el deteriorament de les pedres exteriors, que s’havia accentuat des de l’any 2010.

 

La restauració de la coberta de la capella l’any 2019 va marcar l’inici de la intervenció. Ara, els processos restauradors han aturat el deteriorament de la pedra i han permès netejar les fissures del morter i reomplir-les amb morter de calç i alhora, s’ha netejat la brutícia incrustada per la contaminació ambiental i per la pol·lució, amb la tècnica del sorrejat.

capella santa llúcia 1 Catedral de Barcelona Guillem F Gel (3)
La capella de Santa Llúcia abans de la restauració, amb la pintura del timpà ennegrida / Catedral de Barcelona - Guillem F. Gel
capella santa llúcia 1 Catedral de Barcelona Guillem F Gel (2)
La pintura del timpà ha recuperat tota la seva esplendor / Catedral de Barcelona - Guillem F. Gel

El que crida més l’atenció de la restauració de la capella de Santa Llúcia ha estat que ha permès recuperar una pintura que fins ara estava oculta sota una capa de vernís ennegrida. Es tracta d’un oli sobre tela enganxat al mur, obra del pintor Joan Llimona i de principis de segle XX, que es mantenia mig amagada sense que es pogués distingir el contingut i que ara torna a lluir amb tots els seus colors i esplendor. La restauració ha estat realitzada íntegrament per l’empresa ECRA, especialista en restauració arqueològica. Les restauradores Ana Ordóñez i Mariana Kahlo han intervingut la peça que s'ha recuperat al timpà de la porta de la capella. Per finalitzar la intervenció global de l’edifici resta només restaurar les campanes, de mitjan segle XIX, obra d’Isidre Pallès, i tornar-les a penjar a l’espadanya.

Patrona de les modistes i protectora de la vista

Santa Llúcia és la patrona de les modistes i protectora de la vista i en honor seu es fa la tradicional fira de Nadal que actualment té lloc a l’avinguda de la Catedral. Segons relats hagiogràfics dels segles V i VI, la santa va patir diverses tortures i li haurien arrencat els ulls durant la persecució de Dioclecià el 13 de desembre de l’any 304 o, potser, del 305. Altres tradicions apunten que el seu cos fou portat a Constantinoble i més tard a Venècia, on és venerada. La fira nadalenca o de Santa Llúcia està documentada des del 1786. 

capella santa llúcia 1 Catedral de Barcelona Guillem F Gel (4)
Detall dels capitells de la capella de Santa Llúcia un cop restaurats / Catedral de Barcelona - Guillem F. Gel

La capella de la santa està situada en un angle de la catedral, a la confluència dels carrers del Bisbe i de Santa Llúcia i la seva construcció data del 1268, promoguda pel bisbe de Barcelona Arnau de Gurb, que està enterrat a l’interior. La construcció és d’estil romànic, de planta quadrada, cobert amb volta de canó apuntada i quatre arquivoltes al portal amb capitells adornats amb decoració vegetal i geomètrica. A l’interior també hi ha el sarcòfag del canonge Francesc de Santa Coloma, de mitjan segle XIV. A sota d'aquest, i de la mateixa època, hi ha la llosa sepulcral del cavaller Jaufred de Santa Coloma.