La plaça s'ha llevat aquest divendres amb una sorpresa majúscula. L'artista francès James Colomina ha col·locat "sense permís" de l'Ajuntament de Barcelona una escultura contra l'esclavisme en el mateix espai on abans es trobava l'estàtua d'Antonio López, que va ser retirada el maig del 2018 pel seu passat esclavista. Colomina ha explicat en un comunicat aquest divendres que es tracta d'una acció reivindicativa amb motiu de l'aniversari de l'abolició de l'esclavitud a l'estat espanyol, que se celebrarà el pròxim 30 de gener. Fonts municipals han confirmat a Europa Press que l'artista no tenia permís municipal per instal·lar l'escultura, tot i que han afegit que, de moment, la deixaran on és "com altres mostres d'art efímer que es fan a la ciutat".

L'obra es diu Humanitat i presenta dues figures vermelles que s'abracen: un os de peluix i el nen que hi ha a l'interior de cada adult, segons l'artista. "És com un símbol de la relació positiva entre la diferència on el color de la pell, el gènere, la raça i la religió serien percebuts com una riquesa", ha afegit Colomina. El passat esclavista d'Antonio López ha motivat l'artista a col·locar la nova obra en el lloc de la vella, que va ser retirada també per aquest motiu fa uns quatre anys. De fet, aquest rerefons també ha motivat el canvi de nom de la plaça, que s'anomenarà finalment Idrissa Diallo, en honor al jove que va morir en el CIE de Barcelona l'any 2012.

Els canvis a la plaça

Va ser el juny del 2021 quan l'Ajuntament de Barcelona va aprovar el canvi de nom de la plaça, que no es dirà més com l'esclavista i s'acabarà dividint en dos: la banda Llobregat de la Via Laietana, plaça de Correus; la banda Besòs, plaça d'Idrissa Diallo. Si bé aquesta modificació ha de ser imminent, és veritat que el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ja va assegurar seria oficial "abans de l'estiu" de l'any passat. En qualsevol cas, es va desencallar després que la proposta rebatejar l'espai com el jove que va perdre la vida al CIE de Barcelona recollís més de 15.000 signatures.

Per la seva banda, Colomina és un artista francès de Tolosa que instal·la les seves obres al carrer de manera "teatralitzada per interactuar amb el públic". "Sovint se situen en llocs emblemàtics i creen un contrast entre el lloc, l'obra i el missatge que transmeten. Hipersensible per naturalesa davant les notícies que considera cruels, James va sentir la necessitat de crear obres significatives, i d'expressar a través d'elles la ironia de la condició humana", explica en el seu lloc web. "Deplora en la seva espècie una solitud inexorable, una facilitat per ser manipulat, una certa inclinació a l'autodestrucció i la intolerància i li agrada pensar que les seves escultures molesten. Impactar d'una manera poètica constitueix, doncs, un mitjà de qüestionar i de provocar reaccions", conclou.