L’Ajuntament de Barcelona, de la mà de Els Comediants, ha organitzat aquest diumenge una festa ciutadana per retirar l’estàtua dedicada a l’home de negocis i negrer Antonio López, el primer marquès de Comillas, inaugurada l’any 1884. L’estàtua ha estat traslladada al Centre de Col•leccions del MUHBA, on es guardarà amb la resta del patrimoni de la ciutat.

Amb aquesta festa de comiat a l’estàtua, el Govern municipal ha donat resposta a una vella reivindicació d’entitats i moviments ciutadans que demanaven la retirada del polèmic monument i ha complert el compromís assumit d’eliminar de la via pública la figura d’aquest home de negocis que, a principis del segle XIX, es va enriquir amb el tràfic il•legal de persones des de les costes africanes cap a Cuba.

"Gràcies a totes les entitats que han fet possible una llarga demanda ciutadana. Aquest és un acte de reparaciói celebració. També és un reconeixement, perquè Barcelona és una ciutat de llibertat que ha tingut grans defensors que han lluitat contra l'esclavisme. Barcelona vol ser ciutat on tots els veïns i veïnes es reconeguin com a ciutadans lliures, amb igualtats de drets i deures, i sense por", ha afirmat el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello.

A més, s’han descobert dos faristols informatius: un sobre la història de la plaça i un sobre les Bullangues de Barcelona del segle XIX, els avalots populars que van tenir una importància decisiva per fer efectiu el canvi cap a una societat liberal i posar fi a l’absolutisme.

La cerimònia de retirada de l’estàtua ha anat a càrrec de Els Comediants, amb un espectacle ideat i dirigit per Joan Font, Piti Español, Toni Español i Sergi Galera, i on també s’han celebrat tallers infantils de pintura, dibuix, circ i titelles, un petit castell de focs, xocolatada i actuacions musicals.