La Festa Major de Gràcia de Barcelona comença aquest dimecres amb el pregó de quatre dones esportistes olímpiques amb discapacitat intel·lectual, i oferirà durant una setmana centenars d'activitats i 24 carrers engalanats, tres més que el 2018, el que representa un rècord de participació des de 2001.

El pregó amb què començarà la festa estarà protagonitzat per quatre esportistes de l'equip de bàsquet acidH-Lluïsos: Cristina Pandis, Xènia Galtés, Paola Manjón i Noèlia Bautista, amb l'objectiu de consolidar la festa com un espai inclusiu.

El pregó incorporarà per primera vegada una cercavila que sortirà de la Fundació Festa Major de Gràcia amb gegants, l'Àliga de Gràcia i autoritats, i arribarà a la plaça del Sol, on s'afegiran els participants del Toc d'Inici amb els músics de la resta de grups de cultura popular per arribar junts a la plaça de la Vila.

La Diada 'castellera' serà dissabte i comptarà amb els Castellers de Vilafranca, Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Reus i els Castellers de la Vila de Gràcia, en un acte que se celebrarà el mateix dia del lliurament de premis de carrers engalanats.

Inclusió i sostenibilitat

La festa, que comptarà amb 97 lavabos públics -23 d'adaptats-, repetirà l'experiència del vas reutilitzable per reduir els d'un sol ús, que s'afegirà a la campanya perquè als menjars populars s'utilitzin plats, vasos i coberts compostables.

Per promoure una festa inclusiva, s'ha creat un nou guardó en el concurs de decoració de carrers: el Premi a l'Accessibilitat, impulsat pel Districte de Gràcia i l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat en col·laboració amb la Fundació Festa Major de Gràcia.

També s'ha posat en marxa una campanya de convivència que incidirà en el descans dels veïns, el respecte als decorats, l'ús dels lavabos públics i en evitar embrutar els carrers, per facilitar la seva neteja.

El transport públic també s'adapta a la festa: Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reforçarà el seu personal a les estacions més freqüentades i oferirà un servei sense interrupció des de 67 hores des de divendres.

Seguretat

La festa, que manté el sentit únic per a vianants a diversos carrers, comptarà amb un dispositiu de serveis de seguretat format per un centenar d'efectius, que inclouran a comandaments policials, bombers i sanitaris, distribuïts a les estacions de bombers de la ciutat.

El cap de la Unitat de Protecció Civil de Bombers de Barcelona, Héctor Carmona, va recordar aquest dimarts en declaracions als mitjans que la majoria del material utilitzat per decorar els carrers de Gràcia són elements inflamables, pel que ha demanat prudència: "Una petita espurna pot convertir-se en un incendi".