S'han comptabilitzat uns 1.855 organismes, que pertanyen a 283 espècies diferents134 de fauna i 149 de flora. El recompte d'espècies protegides que s'ha observat ha estat de 34, totes elles de fauna. Aquest recompte inclou més de 650 observacions realitzades a les activitats de les 42 Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitanes gestionades per l’AMB. Aquestes xifres són el resultat de les dades mostres obtingudes durant la 5a edició del Bioblitz Metropolità, que va tenir lloc el cap de setmana del 21 al 22 de maig, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Biodiversitat. A la jornada de ciència ciutadana organitzada pels ajuntaments metropolitans i l’AMB, hi van participar 400 persones que es van reunir per fer recompte d’espècies de flora i fauna a la metròpolis de Barcelona dirigits per especialistes.

L'acte va tenir diferents propostes, amb activitats tan diverses com observacions d’ocells i papallones, revisió de caixes niu o construcció de menjadores d’ocells. Els resultats de gairebé 2.000 organismes suposa que en aquesta edició s’han pogut identificar 80 espècies i fer 150 observacions més que l’any passat. Aquestes dades formaran part del visor de fauna de l’AMB, una eina digital on qualsevol persona pot consultar i enregistrar totes les observacions de fauna que faci als parcs i platges metropolitans recollides a les aplicacions Ornitho i Ocells del Jardí. I s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

Preservar la biodiversitat

L’assistència al Bioblitz aquest 2022 ha disminuït respecte d'edicions anteriors a causa de la forta calorada i de la gran oferta lúdica d’esdeveniments que tenen lloc en aquestes dates als municipis. L’activitat, però, va ser més productiva, ja que s’ha incrementat significativament el nombre d’espècies observades, tot i això, la jornada ha estat productiva per als resultats. El Bioblitz Metropolità és una activitat de ciència ciutadana que té l’objectiu principal de fer un cens d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. L'Ajuntament utilitza aquesta jornada lúdica per posar de manifest la importància de la preservació de biodiversitat en aquests espais. El consistori defensa aquestes iniciatives per incentivar la població, ja que el paper cada vegada més creixent de les persones en la preservació dels espais oberts és un full de ruta que l’AMB ha consolidat i seguirà impulsant durant els pròxims anys. De fet, la regeneració de les dunes metropolitanes és un projecte finalista del premi New European Bauhaus. Un prestigiós certamen de la Comissió Europea, que es resoldrà l’11 de juny i valora la implicació de la ciutadania en la conservació d’aquests ecosistemes naturals i la integració de les persones com a actors imprescindibles en la gestió dels espais públics. 

Un centenar d'espècies de peixos

Les investigacions sobre la flora i la fauna de Barcelona és una constant a la ciutat. Aquesta setmana s'ha presentat un projecte de participació ciutadana coordinat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i Anèl·lides Serveis Ambientals Marins ha permès determinar que les platges de Barcelona acullen un centenar d’espècies de peixos. Les dades s’han recollit durant els darrers quatre anys i s’han presentat aquest dimecres abans de ser incorporades a l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona. Entre les noves informacions incorporades hi ha la sorella del sud, una espècie invasora no important, provinent de les costes de l'Atlàntic oriental i occidental. Així mateix, a la costa litoral barcelonina s’hi han trobat espècies protegides com per exemple els cavallets de mar. Durant aquestes iniciatives de recollida de dades, els participants han investigat en sortides d’esnòrquel i submarinisme que han permès fotografiar i recopilar més de 10.000 observacions de 713 espècies, de les quals 103 són peixos. L’objectiu és ajudar a avançar en la recerca i posar a disposició de la ciutadania de Barcelona el coneixement sobre la biodiversitat de les seves platges, però també millorar les polítiques de gestió d’algunes espècies, en especial de les més vulnerables i invasores.