Un any més, arriba la Festa Major de Gràcia, que comença aquest 15 d'agost amb moltíssimes activitats. El tret de sortida té lloc aquest dimecres a les 19.00 hores, amb el pregó. Els pregoners d'enguany són els gegantons de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, el Torradet i la Gresca, portats per la colla de Geganters de Gràcia. Seguim en directe el pregó de les Festes de Gràcia 2024!
- Festes de Gràcia 2024: programa, concerts, carrers guarnits i més
- Concerts de les Festes de Gràcia 2024: horaris, artistes i espais
- Carrers Guarnits de les Festes de Gràcia 2024: Totes les temàtiques i dates
- Com arribar a les Festes de Gràcia 2024 de Barcelona: opcions en transport públic
- Les millors imatges de les Festes de Gràcia 2024
Fins aquí la cobertura en directe del Pregó de les Festes de Gràcia 2024 a ElNacional.cat.
La plaça plena de gom a gom, ha sigut també protagonista durant tot el pregó. Els festers i festeres presents han continuat amb les protestes habituals durant els parlaments de les autoritats municipals, que ja s'han anat repetint en els darrers anys. Els va viure Ada Colau com a alcaldessa, fa dos anys l’aleshores regidor Eloi Badia i tant aquest any passat com enguany, la tinenta d’alcalde Laia Bonet, que ha sigut escridassada amb càntics de "fora, fora" al final de la seva intervenció.
Durant el pregó, els dos gegantons han fet broma, que després de tants anys sentint que eren la imatge del barri i que eren tan icònics, ja era hora que fossin ells qui fessin el pregó d'inici de festa. Han volgut destacar el barri com una comunitat vibrant, plena d'història i de cultura. El seu discurs també ha estat marcat pels dubtes al voltant de les activitats de cultura popular que està previst que no es facin com a protesta per la prohibició de l'ajuntament dels actes de foc per la discrepància entre les colles. I es que els actes previs al pregó de festa major, de fet, ja no s’han celebrat.
Dit tot això, els dos gegantons han pronunciat les paraules que donen el tret de sortida a la festa: "Visca Gràcia i Visca la Festa Major". A plaça es reprenen els càntics de "no hi ha festa, sense cultura".
La Gresca i el Torradet volen aprofitar el pregó per parlar dels problemes del barri. Els preocupa que molts graciencs i gracienques han d'abandonar el barri perquè no poden pagar el lloguer. Volen que els veïns estiguin protegits per poder trobar un lloc per viure a Gràcia
En Torradet i la Gresca estan molt agraïts de ser la imatge de la identitat gracienca. Demanen als festers i festeres, que respectin la feina de les guarnicions als carrers, que han portat tant esforç als veïns del barri.
Comença la lectura la del pregó a plaça, amb el Torradet i la Gresca, els gegantons que formen part de la comparsa de Gràcia i representen moments diferents de la festa major del barri. Torradet és un sol i simbolitza la llum i la calor de les activitats diürnes, mentre que Gresca és una lluna i suggereix les activitats nocturnes de la festa. Aquest any compleixen 25 anys.
Pren la paraula la tinenta d'alcalde Laia Bonet, que dona les gràcies als graciencs i gracienques per fer la festa possible. A la plaça ressonen els crits de "fora, fora" quan Bonet ha acabat el seu breu parlament.
Passen vint minuts de les set de la tarda, i fan acte de presència al balcó de la seu del districte els gegantons Torradet i Gresca, que estan a punt de començar la lectura. El xivarri plena la plaça de la Vila amb una casserolada
Crits i xiulets contra les autoritats municipals abans que comenci el pregó a càrrec dels gegantons Torradet i Gresca. També es poden sentir càntics com "Fora Policia dels nostres barris".
La plaça de la Vila és plena a vessar per viure el pregó d'inici de la festa i es poden veure cartells que reclamen que sense cultura i gent del barri, no hi ha Gràcia o aquesta només és un decorat.
Abans de començar el pregó que dona el tret de sortida a la Festa Major, s'està fent la lectura del pregó alternatiu, i s'ha organitzat una concentració a la plaça de la Vila que reclama que es mantingui la cultura popular i no es promogui una festa centrada per als turistes.
A pocs minuts per l’inici de les festes, encara està en l'aire si hi haurà un correfoc durant la Festa Major La prohibició per part de l’Ajuntament ha centrat una polèmica que s’origina en l’enfrontament entre els diables de la Vella de Gràcia i la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, per l’incompliment de la Vella de no fer foc durant la cercavila del primer matí de la festa major del 2023. Això va comportar una sanció als diables que, com a conseqüència, es van escindir de la Coordinadora, de la qual eren membres fundadors. L’Ajuntament encara confia que les colles enfrontades puguin arribar a un acord abans d’aquest dijous perquè es puguin autoritzar els actes de foc a les festes de Gràcia.
Amb l'ajuda d'una grua, dues persones munten el cel del carrer Mozart, que s'està transformant en un escenari de l'Studio Ghibli.
Les Festes de Gràcia és una de les celebracions més emblemàtiques de Barcelona i tornen aquest 2024 amb més força i creativitat que mai. Entre el 15 i el 21 d'agost, alguns carrers del barri es transformaran en autèntiques obres d'art, decorades pels veïns amb temàtiques sorprenents i captivadores. Aquest 2024, els guarnits prometen portar-nos a mons imaginaris, històrics i culturals, oferint una experiència visual i emocional inoblidable.
Gràcia es prepara per a la Festa Major amb la vista pendent del cel
Gràcia treballa a contrarellotge per deixar enllestides les diferents decoracions dels seus carrers que, un any més, ompliran el barri barceloní de llum i color. Els membres de les diferents comissions continuen treballant en els guarnits amb un ull posat al cel davant la previsió meteorològica per aquest dimecres i dijous. En els diversos espais decorats es poden veure encara moltes peces i estructures protegides amb plàstics i també d'altres que no volen penjar o muntar fins més endavant, per si arriba un temporal en les pròximes hores.
Qui són els gegantons Torradet i Gresca?
Els gegantons Torradet i Gresca són dues figures que formen part de la comparsa de Gràcia i representen moments diferents de la festa major del barri. Torradet és un sol i simbolitza la llum i la calor de les activitats diürnes, mentre que Gresca és una lluna i suggereix les activitats nocturnes de la festa. Els noms van ser escollits per votació popular entre els nens i nenes de les escoles de Gràcia. Són obra de l'artista Àngels Jutglar, que els va fer a partir d'un disseny de Mercè Galí. Els va acabar el 1999 i aquell mateix any ja es van estrenar a la festa major, durant l'acte de l'ofrena a sant Roc.
Bona tarda, benvinguts al seguiment del pregó de la Festa Major de Gràcia 2024, que donarà el tret de sortida a la 207a edició. Els gegantons Torradet i Gresca seran els responsables de fer el pregó, que servirà per explicar la història de les figures.