La publicació al portal de transparència de l’Ajuntament de Barcelona dels sous dels alts càrrecs de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) revela l’existència d’una variació del criticat sistema de portes giratòries –l’entrada en grans empreses privades de càrrecs polítics, que s’interpreta com un retorn de favors prestats–, amb la particularitat que la porta giratòria té com a destí final una empresa pública.

Aquest és almenys el cas d’una quarta part del llistat de 21 alts càrrecs de TMB, dels quals més enllà de la seva qualificació tècnica i professional en destaca també la seva vinculació amb els partits que actualment conformen l’equip de govern a l’ajuntament de la capital catalana, Barcelona en Comú –via una de les seves matrius, Iniciativa per Catalunya– i el PSC.

L'exalcalde socialista de Gavà, directiu de TMB

Així, segons avança eldiario.es, entre els alts càrrecs hi figura Enric Cañas Alonso, actual Conseller Delegat (sou brut de 105.000 €) ja va ser Assesor Tècnic en Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb ICV. Per la seva banda, Joaquim Balsera Gascón, ara Director Executiu de Màrqueting (83.000 euros de sou), és, de fet, un exelecte del PSC, ja que va ser alcalde de Gavà per aquesta formació entre el 2005 i el 2014.

Altres directius vinculats a partits polítics són Santiago Torres Sierra, Director de l’Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals de TMB (116.000 euros de sou), que entre el 1991 i el 2008 va ser director de l’Àrea de Comunicació i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, governat pel PSC. Un altre nom és el de Ramón Bacardí Gascón, Director Executiu d’Innovació, Tecnologia i Negoci Internacional (122.000 euros de sou), que a més de figurar com a número 9 a les llistes d’ICV per a les eleccions municipals de Sant Pere de Ribes del 2007, va ser director de l’àrea de Tecnologia i Organització d’emergències de la Conselleria d’Interior sota el mandat de Joan Saura (ICV) entre el 2008 i el 2011.

Finalment, Guillem Camarasa Berenguer, Director de l’àrea de Negoci Internacional de TMB (122.000 euros de sou), va ser Cap d’Organització i Sistemes de l’Institut Català del Sòl entre 2007 i 2011, és a dir, durant el mandat de Joaquim Nadal (PSC) a la Conselleria de Territori.