La plaça de la Hispanitat canvia de nom. A partir del proper 22 d'abril es dirà 'plaça de Pablo Neruda'. El ple del districte de l'Eixample va aprovar el passat 7 de març i va fer públic aquest divendres el canvi de nom de la plaça de la Hispanitat pel de plaça de Pablo Neruda, amb els vots a favor de Barcelona en Comú, PSC, CUP, ERC i Demòcrates -l'antiga CiU-.

La proposta d'eliminar el nom de plaça Hispanitat no és nova ni de bon tros. De fet, ve de bastant lluny, concretament d'un Consell Plenari celebrat el 6 d'octubre del 2005 en el qual es va aprovar una proposició per fer el canvi de nom. No va ser fins deu anys més tard, però, en un altre consell el 2015, quan el govern del districte va acceptar un prec instant la ponència del nomenclàtor per fer el canvi. El passat estiu, ERC va demanar al consell que es realitzés un seguiment del prec. Amb vista a complir aquests acords, el districte finalment va prendre la decisió dimarts.

Crítiques

El president del Grup Popular a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha criticat el canvi de nom perquè ho considera "una baula més de l'estratègia independentista" per "retirar tots els noms relacionats amb la monarquia i Espanya" i ha reclamat "despolititzar el nomenclàtor" perquè l'Ajuntament es regeix per "criteris partidistes".

"És necessari canviar la composició de la Ponència del Nomenclàtor perquè tots els grups municipals estiguin representats a fi de garantir la pluralitat en l'elecció de noms de carrers", ha afegit Fernández Díaz. El president del PP barceloní ha indicat que "el PSC vota a favor de la retirada de la plaça de la Hispanitat, demostrant que la seva entrada al govern de Colau no ha servit per modular o moderar res".