Els motius que poden portar una persona a tractar de posar fi a la seva vida de manera intencionada poden ser molt diversos, però determinants. A vegades, també hi ha un parèntesi, un moment de dubte, entre decidir suïcidar-se i fer-ho. Aquest dimecres una noia jove, d'uns 18 anys, havia decidit posar fi a la seva vida tractant de saltar des del pont que travessa la Ronda Litoral, situat al costat del McDonald's del parc de la Nova Icària, a Barcelona. Mentre la jove es decidia a saltar, el periodista Albert Elfa passava caminant pel mateix pont, i ha pogut intervenir per evitar el suïcidi. "Jo venia de la platja i anava cap a la Vil·la Olímpica, i travessava el pont de sobre el McDonald's quan he vist algú que era a la part exterior del pont, passada la barana. M'he apropat i he vist que era una noia jove, d'uns 18 anys, que estava plorant i semblava disposada a saltar", explica. Davant aquesta situació, el periodista ha decidit intervenir per tractar de convèncer-la de no saltar.

"Quan he vist la noia, també hi havia un ciclista davant meu que s'ha quedat parat. Els dos ens hem mirat, sense parlar, com per entendre'ns i veure si podíem fer alguna cosa. El ciclista s'ha quedat aturat i jo, amb cautela, m'he apropat a ella i li he preguntat què li passava", explica el periodista, que afirma que s'ha quedat en estat de "xoc" després del succeït. La seva reacció, segons explica, ha estat "dialogar amb ella", i no tractar d'agafar-la o impedir físicament que saltés. "Quan li he preguntat què li passava, m'ha contestat que la deixés estar. 'Leave me alone' (Deixeu-me sola) m'ha etzibat en repetides ocasions. Però jo hi he seguit parlant, amb tranquil·litat i cautela, i li he dit que la seva vida era molt més important que qualsevol problema que pogués tenir. Li he dit que és molt jove i que la seva vida val molt més que el que li hagi pogut passar, que per molt gros que fos, segurament es podria solucionar", explica el veterà periodista, que ha treballat a TV3 durant més de tres dècades.

Mentre parlava amb la noia ha trucat al 112 i ha alertat del cas. "He trucat a emergències dissimuladament i els he explicat la situació, i m'han dit que es dirigien cap al lloc", relata. Mentrestant, ell ha seguit parlant amb la jove, fins que finalment ha passat de la part exterior del pont a la calçada, i ha abandonat així la idea de saltar. "Crec que m'ha dit 'ok', amb una mirada com de tristesa, però potser al mateix temps també una mica de tranquil·litat, i llavors ha passat a la part interior del pont, darrere la barana", explica. Un cop la noia ja s'havia tranquil·litzat han arribat dos Mossos d'Esquadra, dos agents de paisà. "Han vingut molt de pressa i la noia ja era fora del pont, i quan han arribat l'han agafat i s'han fet càrrec de la situació. Ja no he parlat més amb ells", explica Elfa. "Quan ha acabat tot, la sensació d'alleujament ha estat molt forta, ha estat una sensació molt intensa i m'he quedat molt tocat", relata.

Trobar-se amb una situació així pot resultar un gran xoc emocional, i molta gent no sabria com reaccionar. "El noi que anava en bici s'ha quedat bloquejat, segons m'ha explicat més tard. M'ha dit que no ha sabut què fer i que no li sortien les paraules. També m'ha comentat que no es veia en cor d'anar a treballar, que ha quedat massa tocat amb el que ha viscut. És normal, jo no sé per què he reaccionat més de pressa, potser perquè he cobert alguna guerra i he viscut situacions difícils, no ho sé", conclou Elfa.

El 024, el telèfon gratuït de prevenció del suïcidi

Davant qualsevol indici de conducta o idea suïcida, existeix el telèfon 024 per a atenció als afectats, mentre que des del tercer sector es compta amb eines com el Telèfon de l'Esperança: 717 003 717. Tots ells són gratuïts i confidencials i actuen de manera ininterrompuda els 365 dies de l'any. Des del Ministeri de Sanitat adverteixen que, davant una "emergència vital imminent", es contacti directament amb el telèfon d'emergències 112. Per als més joves, el Telèfon de l'Esperança també compta amb Conéctate.social, una eina de xat, correu i telèfon orientada als joves. Una solució similar a l'anunciada recentment pel Ministeri de Sanitat, que incorporarà un xat en la línia del número 024 per intentar fer més senzill el contacte de la gent jove amb l'assistència al suïcidi.