L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau rep cops per totes bandes. Els partits de l'oposició han reaccionat amb duresa davant la informació destapada avui per El Nacional sobre la política de subvencions del govern municipal que premia les entitats que van dur Colau fins l'alcaldia

"Sectarisme ideològic", pel PDeCAT

Des del PDeCAT asseguren que no és cap sorpresa i que "respon a una manera de fer i de governar que està clarament marcada pel sectarisme ideològic" i que només mira de "beneficiar exclusivament als que consideren els seus". Pel regidor Raimon Blasi, Barcelona en Comú "ha vingut a segrestar l’activisme, i no pas a governar la ciutat". Pel PDeCAT, el progressiu augment de les ajudes a aquestes entitats és una mostra que el rellotge electoral s'ha posat en marxa: "Ara comencem la recta final del mandat i necessiten reactivar les aliances, per això les subvencionen encara més. O potser s'asseguren un lloc a on tornar a fer política quan tornin a l’oposició", ha sentenciat

"Una manera de pagar favors", segons Ciutadans

La líder de Ciutadans a Barcelona Carina Mejías ha dit que aquesta política de subvencions és una manera de "pagar favors a qui la va dur a l'alcaldia, la típica i vella política clientelar". Per a Mejías "es genera un cercle viciós perquè a través d'aquestes organitzacions s'alimenten estats d'opinió que reivindiquen les polítiques afins a la ideologia de Colau perquè ella pugui executar les seves accions de govern".

No sorprèn a ERC

Pel grup municipal d'Esquerra Republicana, "l'Ajuntament s'ha tornat un espai on la coincidència ideològica amb els comuns és la millor manera per augmentar les ajudes". Els republicans no posen en qüestió la feina d'aquestes entitats "però sobta amb la no renovació de convenis amb altres entitats amb projectes importants de caràcter social", ha dit el portaveu d'ERC Jordi Coronas, que també s'ha preguntat "què hauria dit Ada Colau si ella fos a l’oposició i el govern municipal hagués incrementat la meitat del que ella ha fet les ajudes"

"Per als amics, via directa" denuncia el PSC

Des del Partit dels Socialistes "Colau fa com alcaldessa el què criticava com a activista: per als amics, via directa. Ni concurs públic, ni convocatòria de subvencions ni transparència" ha dit la portaveu del grup Carmen Andrés. El PSC ha assegurat que mentre a congela partides i obliga a les entitats a presentar-se a convocatòries per aconseguir pots diner "aplana el camí a les seves entitats amigues via conveni i pujades dels ajuts". "Va arribar a l’alcaldia proclamant el canvi, i l’únic canvi que hi ha hagut ha estat d’amics", ha sentenciat. 

Subvencions "a dit", segons el PP

El portaveu del PP a l'Ajuntament Alberto Fernández Díaz ha denunciat que "moltes d'aquestes subvencions s'assignen de manera directa (a dit), sense concurs públic". Els populars han afegit que en el pressupost d'aquest 2018 per primer cop apareixen partides que inclouen subvencions a entitats vinculades a Colau, com són l'associació de manters (Diomcoop) o l'associació de drapaires (Alencop). Segons el PP, totes dues entitats ja van rebre gairebé un milió d'euros l'any passat, tot i no aparèixer en el pressupost del 2017.

Colau es defensa

Qui també s'ha pronunciat és l'actual equip de govern que ha atribuït l'augment de les subvencions a una de les seves prioritats, el dret a l'habitatge. Fonts municipals han explicat que, en virtut d'aquest dret, s'han ampliat convenis ja existents durant l'anterior mandat "amb més pressupost" i s'ha ampliat també el nombre d'entitats que en reben, com Enginyers sense Fronteres, "per afegir la defensa dels drets als subministraments bàsics en el programa".
 

Més subvencions per les entitats que li han fet costat

Segons destapa avui El Nacional i basant-se en dades extretes del portal de transparència de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, Colau ha multiplicat les ajudes a les entitats que li són properes. És el cas de l'Observatori DESC (de Drets Econòmics, Socials i Culturals) entitat on va treballar Ada Colau i que va ser laboratori d'idees de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de la què Colau en va ser el cap visible. A l'Observatori DESC, les ajudes van passar de 150.000 euros al 2015, a 267.060 al 2017. El mateix passa amb Enginyeria Sense Fronteres, que ha passat de 241.437 euros al 2015, a 385.175 euros al 2017.