Les noves ordenances fiscals de Barcelona que prepara l’alcalde, Jaume Collboni, preveuen augmentar la taxa turística a creuers de curta estada i pisos turístics. Així, els creueristes que facin una escala inferior a 12 hores pagaran 7 euros diaris, mentre que els hostes de pisos turístics abonaran 6,25 euros diaris. Aquests imports són superiors als dels clients dels hotels de cinc estrelles, als quals s’aplicarà una taxa de 3,25 euros, per considerar que causen un menor impacte.

D’aprovar-se la nova ordenança fiscal, el govern de Collboni preveu que la taxa turística aporti prop de 100 milions d’euros a les arques municipals. Seria el tercer ingrés fiscal per importància.

El recàrrec a creueristes de curta estada i hostes de pisos turístics passa de 2,75 euros a 4 euros, que es el topall que es va fixar quan es va aprovar la taxa turística. Si s’afegeix l’impost sobre estances en establiments turístics, la taxa queda en 7 i 6,25 euros, respectivament.

Impacte en la ciutat

El govern municipal justifica la taxa màxima en aquestes dues modalitats turístiques per l’impacte que provoquen en la ciutat. El tinent d’alcalde Jordi Valls recorda que el turisme és una font d’ingressos, que suposa més del 12% del PIB de la ciutat, però que genera molèsties als veïns. A sobre, l’allotjament turístic dificulta l’accés dels barcelonins a l’habitatge.

En canvi, la taxa que s’aplicarà als clients d’hotels de luxe deixarà de ser la més cara com ha passat fins ara. Només s’incrementarà en 50 cèntims, fins els 3,25 euros diaris.

D’altra banda, l’equip de govern planteja eliminar la bonificació del 75% de la taxa de terrasses i introduir un nou escalat progressiu perquè pagui més qui més taules té en la via pública. El juliol passat, Collboni va descartar revisar el pla d'allotjaments turístics, que veta nous hotels en el centre de la ciutat, si bé està "obert a parlar d'alguna excepció" en el cas d'establiments de poques habitacions en edificis singulars del nucli antic, com reclama el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos. En declaracions a Efe, l’alcalde va assenyalar que "la ciutat té un límit" en la càrrega turística i que, com es va fer en la legislatura anterior, l'ajuntament continuarà lluitant, per exemple, contra els pisos turístics il·legals.

El govern de Collboni prepara les ordenances fiscals i el projecte de pressupostos per a l’any vinent de l’Ajuntament de Barcelona, de 3.735 milions d'euros, el més alt de la història. Aquest import és un 3,9% més, o sigui, 140 milions més disponibles respecte el d’aquest any. La intenció es aprovar els comptes abans del proper gener.