Coincidint amb l’aplicació, a partir d’aquest dijous, de l’obligació de tancar les terrasses de les places de la Vila de Gràcia i del Diamant una hora més aviat, avançant el tancament a les 23 hores entre setmana, el Gremi de Restauradors ha fet públic un vídeo on “diferents veïns, d’edats diverses, rebutgen la reducció de l’horari de les terrasses anunciada per l’Ajuntament de Barcelona a diversos punts de la ciutat”. Segons un comunicat d’aquesta entitat, “les diferents veus recollides reflecteixen el posicionament majoritari dels barcelonins: els horaris de terrassa actuals (a mitjanit els dies de cada dia i a la una els divendres i vigílies de festiu) es queden curts”.

El vídeo recull opinions de diversos ciutadans, tots contraris a la retallada d’horaris, i suposa una resposta tant a l’ajuntament com als col·lectius veïnals que els darrers mesos han organitzat protestes en contra del soroll nocturn i han pressionat per aconseguir avançat el tancament de les terrasses en les zones més sorolloses de la ciutat, com Ciutat Vella, el carrer d’Enric Granados i les places més concorregudes de Gràcia. El mateix Gremi apunta que de moment la nova norma només s’aplica a dues de les places gracienques, perquè “la direcció jurídica assumida pel Gremi està aconseguint demorar una mesura que perjudicarà els restauradors i que, tal com demostra el vídeo, tampoc genera simpatia entre el veïnat.

Així mateix, el Gremi es fa ressò d’una enquesta pròpia realitzada l’octubre de 2021, segons la qual el 70% dels clients es mostrava partidari d’ampliar l’horari de les terrasses, una possibilitat que l’entitat no havia “assumit com a pròpia per lleialtat al pacte de les terrasses del 2018 en què expressament es va acordar no modificar els horaris”, però ara el gremi sosté que “la retallada a Vila de Gràcia o Diamant evidencia que el govern ha trencat la seva paraula”. A més, posen en dubte la legalitat de les sonometries realitzades per l’Ajuntament per haver “incomplet els requisits metodològics que preveu la normativa aplicable”.

“Vols silenci? Marxa a la muntanya”

Pel que fa al vídeo, en ell hi apareixen diverses persones que consideren que l’existència de soroll és consubstancial a les ciutats, especialment als carrers i places del centre, i insten a normalitzar el que succeeix a totes les grans ciutats del món. Entre les opinions reflectides hi apareixen frases com “a les onze se’ns fa massa d’hora”, “a molts se’ns fa curt”, “si em tanquen la terrassa, passo el temps al carrer i molesto els veïns”, “a una ciutat viu gent, no estem al camp” o “vols silenci?, respectable, però marxa a la muntanya”.