L'Ajuntament de Barcelona avançarà a partir del setembre una hora el tancament de terrasses en cinc places del districte de Gràcia. La mesura serà efectiva tots els dies de la setmana entre els mesos d'abril i octubre, així com els caps de setmana i festius entre octubre i abril. D'aquesta forma, el govern d'Ada Colau vol reduir el màxim possible el soroll nocturn que afecta els veïns de la zona. És una mesura que s'engloba en el marc del desplegament de les Zones Acústicament Tensades a Horari Nocturn, un mecanisme a disposició dels districtes per impulsar plans de reducció de la contaminació acústica adaptats a cadascun en concret.

Les places que afecta aquest nou horari són Sol, Vila de Gràcia, Virreina, Diamant i Revolució, encara que s'implantaran altres mesures per a la reducció de soroll que també afectaran les places Joanic i Raspall. Les mesures afecten una vintena d'establiments i l'horari de tancament s'avançarà de les 24 hores a les 23 entre setmana i de les 1 a les 24 els caps de setmana d'abril a octubre, mentre que la resta de mesos de l'any els caps de setmana passaran de tancar a la 1 a haver-ho de fer a les 24. Per compensar la reducció horària, els establiments de les places Sol, Vila de Gràcia i Diamant podran ampliar les terrasses en dues taules. En el cas de la plaça Revolució podran ampliar una taula.

Ho ha explicat aquest dimarts el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Eloi Badia, en una roda de premsa en què ha explicat els plans per reduir la contaminació acústica als carrers i places dels districtes de Gràcia i Sants-Montjuïc considerades Zones Acústicament Tensades a Horari Nocturn. El districte de Sants-Montjuïc també avançarà el tancament de terrasses i establiments a la plaça dels Jardins de la Mediterrània.

El carrer Enric Granados i Ciutat Vella, els primers

La primera àrea afectada per aquesta mesura va ser el carrer Enric Granados de Barcelona i, seguidament, els restaurants i terrasses del districte de Ciutat Vella. De fet, el carrer Enric Granados compta actualment amb 115 llicències d'aquest tipus, 81 de les quals són ordinàries i les 34 restants es van concedir per a ampliar o afegir terrasses per la pandèmia de Covid. Les activitats de restauració en les zones del Raval, on hi ha el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), i del barri Gòtic avançaran el tancament de les 3 a les 2 hores, les terrasses a les 23 hores durant tota la setmana, i els comerços de venda alimentària, com a supermercats petits, hauran de tancar a les 22 hores. Les terrasses del carrer Enric Granados tancaran a les 23 hores els divendres i la mitjanit pels dissabtes.

Reduir la contaminació acústica

El pla per a reduir la contaminació acústica s'adopta després que els resultats dels sonòmetres instal·lats en el cèntric passeig de l'Eixample mostressin que se superen de manera continuada en tres decibels els límits permesos a la nit. En aquest carrer, el topall de decibels durant el dia és de 65 i de 55 a partir de les 23 hores, però els dissabtes a les 12 hores, per exemple, aconsegueix uns 70 decibels. La mesura d'avançar en una hora l'horari de tancament de les terrasses es comunicarà formalment als establiments que vegin afectada la seva activitat, perquè puguin fer al·legacions i durant aquest període es continuaran fent mesuraments de soroll per a confirmar que continuen les superacions dels llindars.