La sequera a Catalunya no afluixa i en l’actualitat ja hi ha 37 municipis en fase d’emergència i 498 en fase d’excepcionalitat, en la situació més greu dels últims setanta anys i amb la probabilitat que en els propers dies o setmanes l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) decreti el pas a la situació de Fase d’Emergència 1 dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que suposarà una limitació del consum d’aigua per habitant. Davant aquesta eventualitat, Aigües de Barcelona ja té l’estratègia preparada per afrontar-la amb mesures a curt termini que ja s’han anat provant per tenir-les a punt per activar-les en el moment que l’ACA decreti la situació d’emergència, però també a llarg termini, de tipus estructural, que evitaran, en el futur, la dependència dels recursos naturals per abastir d’aigua els municipis de l’àrea metropolitana.

En aquest sentit, aquest dimarts al matí, el coordinador del Pla de Sequera d’Aigües de Barcelona, Josep Lluís Armenter, conjuntament amb Àngels Vidal, directora d’ecofactories d’Aigües de Barcelona, han detallat els passos que seguirà aquesta empresa, tenint en compte, això sí, que la limitació d’aigua per al consum que s’aplicarà en fase d’emergència està per sobre del consum mitjà, la qual cosa vol dir que, en principi, la ciutadania no notaria aquestes restriccions. Cal recordar que a l’àrea metropolitana de Barcelona, el consum domèstic mitjà és de 105 litres per persona i dia, i la restricció en fase 1 d’emergència, aplicable quan els embassaments es trobin al 16% de la seva capacitat, serà de 200 litres per persona i dia. Encara més, en fase 2, la limitació serà de 180 litres i en fase 3, de 160 litres. Això sí, la limitació afecta el consum domèstic, industrial, urbà, municipal i agrícola.

Reducció de la pressió de l’aigua

En tot cas, Aigües de Barcelona es prepara per a aquesta limitació i des del setembre que ha fet proves de reducció de la pressió d’aigua en diversos punts de l’àrea metropolitana, unes proves que no han comportat “cap incidència en el subministrament d’aigua”, segons ha detallat Armenter, que ha apuntat que la possibilitat de reduir la pressió de l’aigua com a resposta a l’entrada en fase d’emergència s’activarà en aquells municipis que se sobrepassi el límit dels 200 litres i que, en tot cas, l’afectació serà imperceptible per als ciutadans, a excepció dels pisos alts, que habitualment ja tenen una pressió de l’aigua inferior que els pisos baixos.

Pla d'actuació d'aigües de Barcelona per fer front a la sequera / Foto: Carlos Baglietto
Instal·lacions de l'Estació Depuradora d'Aigua Residual (EDAR) del Prat de Llobregat / Foto: Carlos Baglietto
Pla d'actuació d'aigües de Barcelona per fer front a la sequera / Foto: Carlos Baglietto
Pla d'actuació d'aigües de Barcelona per fer front a la sequera / Foto: Carlos Baglietto
Imatges de les instal·lacions de microfiltració de l'EDAR del Baix Llobregat / Foto: Carlos Baglietto

A més, es desenvoluparan una sèrie d’accions a mitjà termini per pal·liar la incidència de la sequera, entre les quals l’impuls de l’enviament de l’aigua regenerada des de la depuradora del Baix Llobregat aigües amunt del riu fins a Molins de Rei, on entra al circuit potabilitzador de Sant Joan Despí. L’ús d’aigua regenerada és una de les estratègies bàsiques d’Aigües de Barcelona per optimitzar els recursos. A més, es treballa en la captació parcial de l’aigua del Rec Comtal per tractar-la a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) del Besòs, de la qual s’ha finalitzat la construcció d’una primera fase. També se substituirà l’aigua dels embassaments per aigua regenerada per a ús dels regants del canal de la Dreta del Llobregat.

Replicar el model de regeneració del Llobregat al Besòs 

Finalment, a llarg termini es contempla la possibilitat de replicar al riu Besòs el model de regeneració d’aigua que ja funciona al riu Llobregat, una estratègia que “acabaria amb el dèficit estructural” de falta d’aigua, ja que es basa en el reaprofitament d’aigua regenerada. Per dur a terme aquest pla, Aigües de Barcelona apunta que urgeix tirar endavant el projecte Next Generation al pol Besòs, valorat en uns 1.500 milions d’euros, que suposarà garantir l’abastiment d’aigua més enllà de les situacions de sequera i, per tant, reduir l’explotació dels recursos hídrics naturals, amb un cost energètic “tres vegades inferior a la desalinització”, segons ha apuntat Vidal.

008 AiguesBarcelona Infografia Mapa Regenerades
Projecte per replicar el circuit regenerador d'aigua del riu Llobregat al riu Besòs / Foto: Aigües de Barcelona

En l’actualitat, al riu Llobregat funciona un circuit que permet regenerar aigua a l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) del Prat del Llobregat, enviar-la aigües amunt fins a Molins de Rei, on es potabilitza a l’ETAP de Sant Joan Despí. El que proposa fer Aigües de Barcelona és replicar aquest model al Besòs, un pla que demana construir una nova ERA en l’àmbit d’aquest riu, que permeti enviar riu amunt l’aigua regenerada, i al seu torn també una nova ETAP, que la potabilitzi. Aquest pla, de llarg termini, suposaria la solució estructural a les situacions de sequera que viu Catalunya. 

Pla d'actuació d'aigües de Barcelona per fer front a la sequera / Foto: Carlos Baglietto
Emisari de la depuradora del Baix Llobregat / Foto: Carlos Baglietto
Pla d'actuació d'aigües de Barcelona per fer front a la sequera / Foto: Carlos Baglietto
Instal·lacions de l'EDAR Baix Llobregat / Foto: Carlos Baglietto

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!