L’àmplia plaça que dona accés a l’estació de Metro de Trinitat Nova de la Línia 3, a Nou Barris, amb accés des dels carrers Aiguablava, Tamariu i Palamós, al barri del mateix nom que l’estació i que actualment no té nom, es podrà dir en un futur plaça d’Ucraïna, un cop dimarts el ple de districte de Nou Barris va aprovar elevar a la Taula de Memòria Democràtica del Districte una proposta nascuda a l’entitat veïnal Som la Trini i que va ser traslladada al ple per Valents. La proposta es va aprovar per unanimitat de tots els grups davant una representació de la comunitat ucraïnesa al districte.
Val a dir que el mateix barri ja compta en el seu nomenclàtor amb el Pont de Sarajevo, que uneix la Trinitat Nova amb la Vella per sobre de la Meridiana, i que en el seu moment va ser batejat així com a mostra de la solidaritat barcelonina amb la capital de Bòsnia i Hercegovina durant la guerra de Bòsnia (1992-1995) davant l’agressió sèrbia que va intentar impedir la independència de Bòsnia i Hercegovina i va sotmetre a setge la seva capital. Ara, segons va admetre el conseller de Valents Yeray Mellado, dedicar una plaça a Ucraïna suposaria convertir-se en un “símbol de solidaritat de tota Barcelona amb els afectats per la guerra".
Barcelona amb Ucraïna
De fet, aquesta ha estat una mostra més de la solidaritat de la capital de Catalunya amb Ucraïna, que ha col·laborat en la recepció i acolliment de refugiats i ha mostrat la seva repulsa a la invasió russa. L’ajuntament va trencar relacions institucionals amb el govern rus a principis de març, quan va notificar al cònsol general de Rússia a la capital catalana, Aleksandr Pankov, que Barcelona no convocaria representants del consolat a actes ni tampoc assistirien als que ells convoquin, alhora que reclamava “la fi immediata de les hostilitats i la retirada immediata de les tropes russes del territori ucraïnès”.

Així mateix, l’Ajuntament de Barcelona també ha tancat un acord amb la capital ucraïnesa, Kíiv, perquè sigui la ciutat convidada de les festes de la Mercè del 2023. Així ho va decidir la Comissió de Drets Socials i Cultura del mes d’abril l’Ajuntament de Barcelona i la proposta va ser acceptada via connexió telemàtica pel tinent de cultura de l’ajuntament de Kíiv. La proposta va ser presentada pel Partit Popular, que va defensar la necessitat de tenir aquest gest amb la capital ucraïnesa i va ser admesa amb el suport unànime de tots els grups del consistori barceloní. Kíiv serà doncs la convidada en l’edició del 2023, ja que per a aquest any, 2022, ja està previst convidar la ciutat de Roma, tal com es va donar a conèixer el passat mes de febrer. La capital italiana participarà així a la Mercè 2022, que se celebrarà entre el 23 i el 26 del pròxim mes de setembre.