Una de les tradicions nadalenques més arrelades a Barcelona és el debat de com ha de ser el pessebre de la plaça de Sant Jaume, el que organitza directament l’ajuntament al centre polític de la ciutat. La pugna entre els defensors del pessebre clàssic -de l’estil del que cada any es pot veure al Museu Marès-, i els del pessebre creatiu enfronta any rere any els representants dels partits amb representació a la Casa Gran amb un cert biaix ideològic, les dretes són més tradicionalistes i les esquerres més creatives, i això fa que des de l’etapa de Xavier Trias com a alcalde que no s’ha tornat a veure un pessebre tradicional.

Per això, la incògnita d’enguany és saber si el canvi de govern comportarà algun canvi en l'orientació del pessebre, i tot i que tradicionalment aquest debat s’obre a mitjans d’octubre en el marc de la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, quan algun partit -l’any passat va ser el PP, i al final, el pessebre va ser una videoprojecció- posa sobre la taula la qüestió del pessebre. Aquest any, però, aquest debat nadalenc s’ha avançat a principis d’octubre, ja que el mateix Partit Popular no s’ha volgut esperar a la celebració de la comissió corresponent i ja ha tret el tema del tipus de pessebre que s’oferirà a la ciutadania.

Dani Sirera, president del grup municipal del PP a l’Ajuntament de Barcelona, ja ha demanat a l’alcalde, Jaume Collboni, que aquest 2023 la plaça de Sant Jaume tingui un “pesebre tradicional”, tot assegurant que aquest tipus de representació nadalenca va desaparèixer per culpa de l’anterior alcaldessa: “Ada Colau va trencar amb la tradició i va menystenir aquest símbol de Nadal per prejudicis ideològics”. “Barcelona mereix un pessebre tradicional a la seva altura amb el que els barcelonins i els que ens visiten gaudeixin de Nadal a la nostra ciutat”, ha afegit el líder dels populars a la capital de Catalunya.

Segon sosté el PP, des del 2015, any en que Colau va arribar al poder, la plaça de Sant Jaume s’ha convertit en “un traster, unes caixes o uns pals amb siluetes”, i ha apuntat que instal·lar un pessebre tradicional davant de la Casa Gran no seria incompatible amb posar pessebres al centre de cada un dels districtes en els que es combini modernitat amb tradició nadalenca. Això sí tot i que la petició vol forçar el nou executiu socialista a recuperar un tipus de pessebre concret, el cert és que va ser durant el mandat de Joan Clos quan Barcelona va instal·lar un dels pessebres més polèmics de tots els temps, el del 2004, amb un butaner entre les figures que adoraven el nen Jesús.

Recuperar la pista de gel

Així mateix, el PP considera que “Barcelona ha d’aspirar a ser un referent en tots els sentits, també en la celebració de Nadal, com ho són altres grans capitals europees”, i per això ha reclamat una decoració que abasti tota la ciutat i recuperar la pista de gel que es va instal·lar a la plaça Catalunya durant el mandat de Xavier Trias, que va ser un èxit, “al contrari del mercat que va instal·lar Colau en el que en algunes parades es venien llibres i samarretes amb clar biaix polític, que no tenien res a veure amb la celebració d’aquestes dates”. Amb aquest posicionament del PP, queda oficialment obert el debat nadalenc a Barcelona.