Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) implantarà aquest estiu una innovadora prova pilot de regulació intel·ligent de la ventilació de la xarxa de metro de la capital catalana per millorar la qualitat ambiental i evitar contagis de coronavirus, a més de mitigar la calor a les estacions.

El projecte de digitalització s'ha desenvolupat juntament amb l'enginyeria SENER, que ha aportat el seu sistema de control denominat RESPIRA, i arrenca d'un treball previ fet a la línia 1 del metro de Barcelona, on van verificar la importància d'un control dinàmic de la ventilació que va aconseguir rebaixar la temperatura ambient.

S'aplicarà la intel·ligència artificial

RESPIRA és una plataforma d'intel·ligència artificial capaç de millorar la sensació tèrmica del passatge i dels treballadors del metro a partir de la definició de diversos criteris i de la lectura de variables en temps real, com la temperatura, la humitat, la qualitat de l’aire interior en les estacions i el consum elèctric. Amb aquestes dades, un algoritme dinàmic de predicció de les condicions ambientals a l'interior de les estacions s'encarrega d'aplicar un mode de funcionament a cada ventilador per millorar la sensació tèrmica i optimitzar el consum energètic.

respira tmb ipad sener

Consola de monitorització del sistema. Foto: SENER

Les línies convencionals del metro de Barcelona (de la 1 a la 5), que transporten el 94% del passatge, seran les que posaran a prova aquesta regulació avançada de la ventilació a partir del pròxim mes de juliol. Actualment, el Metro està fent les tasques prèvies: adaptar els programes de control i regulació de tot el parc de ventilació de la xarxa convencional (187 ventiladors d’estació i 142 ventiladors de túnel), desenvolupar noves funcionalitats en el telecomandament d’instal·lacions fixes i equipar una part de la xarxa amb sensors de temperatura i humitat.

Evitarà contagis de Covid-19

Amb el control intel·ligent de la ventilació s’aconseguirà la màxima entrada d’aire fresc procedent de l’exterior, una mesura que permetrà augmentar la higiene dins de la xarxa de metro i reduir el risc de proliferació de la Covid-19 i diversos microorganismes, d’acord amb les orientacions de les autoritats sanitàries.

ventilacio metrobcn estacio

Sistema de ventilació en una estació de metro. Foto: TMB

Pel director de la xarxa de Metro, Ramon Bacardí, es tracta d’un “bon exemple d’aplicació de les tecnologies en benefici de la millora de la qualitat del servei i amb un efecte directe sobre l’experiència de viatge del client”. A més, destaca “la contribució que pot fer el sistema de ventilació per proporcionar un ambient de seguretat i confort a la xarxa de metro en un moment en què estem recuperant passatge i necessitem, per sostenibilitat i per equitat social, que el transport públic torni a ser vist com la millor opció per a la mobilitat metropolitana a l’àrea de Barcelona”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat