L’Ajuntament de Barcelona es prepara per viure unes festes de la Mercè amb la possibilitat que es repeteixin els actes d’incivisme de les passades festes majors de Gràcia i Sants on les aglomeracions multitudinàries van acabar en macrobotellots descontrolats.

Davant aquesta possibilitat, el consistori ha preparat un dispositiu especial que suposarà principalment un reforç de la presència policial en un 30%, amb un total de 1005 agents de la Guàrdia Urbana dedicats especialment a cobrir les festes. Amb tot, la principal recomanació d’aquesta “Mercè amb cita prèvia” és la de no acostar-se als llocs de les activitats si no es disposa de l’entrada pertinent.

“Si no tens entrada reservada, no vinguis”, ha afirmat aquest matí el Tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, que ha volgut insistir que enguany l’activitat festiva serà similar a la d’abans de la pandèmia, però amb la particularitat que hi haurà control d’accessos a tots els espais de la Mercè, per això ha volgut demanar que “les persones que no disposin de reserva prèvia, que no s’acostin als llocs de festa, perquè estaran tots els espais perimetrats”.

De fet, hi haurà tot un seguit de mesures preventives a cada un dels espais i activitats i també en els seus entorns com és el tancament físic del perímetre concret de l’espai de festa, tancament de l’accés de vianants als parcs i jardins propers, tancament de l’accés de vehicles a zones d’estacionament properes i afectacions a determinades entrades i sortides d’estacions del transport metropolità amb l’objectiu d’impedir concentracions en l’espai públic com activitat d’oci nocturn.

Martí, que ha rebutjat que el tancament de la plaça de Sant Jaume durant el pregó i el toc d’Inici s’hagi fet per prevenir una xiulada, ha recordat que s’habilitaran dos espais a l’Estadi Olímpic de Montjuïc i la Plataforma Marina del Fòrum per sensibilitzar, prevenir i atendre la violència masclista i LGTBIfòbica.

Tretze espais amb atenció prioritària

Pel que fa al dispositiu policial, el Tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha informat que s’ha dissenyat amb l’objectiu “mantenir el civisme i amb el focus posat en evitar riscos per aglomeracions, sanitaris i que afectin la convivència i en que es pugui produir activitat delictiva”.

Batlle ha insistit en el mateix missatge que Martí: “Qui no tingui entrada s’abstingui d’anar a la festa per evitar concentracions” i ha detallat que hi ha tretze espais prioritaris on la Guàrdia Urbana focalitzarà la seva atenció. Es tracta dels següent: Plaça Sant Jaume, Parc de la Ciutadella, Moll de la Fusta, Plaça Joan Coromines, Plataforma del Fòrum, Estadi Olímpic, Camp de Futbol Vall d’Hebron, Jardins Pla i Armengol, Espai Fabra i Coats, Plaça Major de Nou Barris, Parc Estació del Nord, Fàbrica DAMM i Teatre Grec. També ha afegit que l'obertura del Metro de forma ininterrompuda també "ajuda".

carteles merce 2021 foto ajbcn 2

El cartell d'enguany es reparteix en dependències municipals / AjBCN

Per la seva banda, el Cap de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major Pedro Velázquez, ha informat que hi haurà un reforç de 1005 agents per a aquest dispositiu, tot especificant que en la franja nocturna hi haurà en servei 467 agents i comandaments.

A més, els cossos policials evitaran i corregiran conductes que comportin una alteració de la convivència, la degradació de l’espai públic i que puguin provocar molèsties derivades del soroll a la via pública com pot ser el consum no autoritzat d’alcohol als espais públics. Així mateix, s'augmentarà el control d’establiments de venda de begudes alcohòliques i es treballarà per evitar la venda  ambulant no autoritzada, especialment d’aliments i begudes.

També es garantirà la seguretat viària, aïllant a la circulació de vehicles i al trànsit de persones les zones afectades per la celebració, quan sigui necessari.

Reforç de la neteja de l’espai públic

Finalment, en totes les ubicacions on es preveuen activitats de la Mercè 2021 es fa un reforç dels serveis de neteja viària, que se sumen al servei ordinari programat.

Cada dia es mobilitzaran, de manera extraordinària, 165 operaris i operàries que suposen un total de 693 persones durant els actes de la Mercè i que reforçaran les tasques de neteja en totes les activitats previstes arreu de la ciutat en torn de matí, tarda i nit.

El servei de neteja es reforça, de forma especial, als  districtes amb escenaris de música: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Sant Martí, Horta-Guinardó  i Nou Barris. Els operatius es distribuiran en funció del tipus d’activitat i de l’afluència i aforaments previstos en cada espai.

El reforç de neteja també serà major en la franja nocturna amb l’objectiu d’iniciar les tasques de neteja de l’espai públic immediatament després de la finalització dels actes i els concerts, sobretot en aquells que tenen un aforament més elevat i de les activitats programades més pròximes a la zona litoral, on, com s’ha fet durant tot l’estiu, es farà un operatiu conjunt amb la Guàrdia Urbana.

 

Imatge principal: L'Ajuntament es prepara per a una "Mercè amb cita prèvia" / AjBCN