Al govern municipal de Barcelona no li ha agradat gens que aquest dimecres al matí el grup municipal de Junts per Catalunya carregués contra el blindatge de la plaça de Sant Jaume amb motiu de la celebració del pregó i el Toc d’Inici de les festes de la Mercè 2021.

Si a primera hora del matí JxCat ha denunciat que el govern Colau-Collboni hagi previst el tancament de la plaça “per evitar sentir els xiulets a l'alcaldessa”, tot atribuint aquesta ‘bunquerització’ a la intenció d’evitar que es pugui produir una xiulada a l’alcaldessa com les que van tenir lloc en les passades festes majors de Gràcia i Sants. De fet, les darreres setmanes s’ha promogut per xarxes socials una escridassada a Ada Colau en coincidència amb el pregó de la Mercè, per bé que cap entitat ni partit polític convoca explícitament a fer-ho.

En aquest sentit, el Tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha volgut aprofitar la presentació del dispositiu de seguretat de la Mercè 2021 per criticar durament l’actitud de JxCat: “Em preocupa que JxCat ha fet un comunicat dient que tancàvem Sant Jaume per evitar accions de protesta”, ha apuntat Martí, que ha titllat el fet com una “irresponsabilitat” i ha recordat que el tancament de la plaça es fa “per indicacions del Procicat” com es fa en altres espais on es faran activitats de la festa major, com per exemple el Parc de la Ciutadella i el Castell de Montjuïc.

“Sembla mentida que un grup que governa al país faci declaracions d’aquesta mena”, ha insistit el tinent d’alcaldia, per afegir que el Toc d’Inici es fa enguany “per respecte als milers de voluntaris de la cultura popular i com a homenatge a Jordi Fàbregas”, gran impulsor de la música tradicional mort el passat més de gener.

Aquest tipus de declaracions només pretén incendiar el moment de la celebració”, ha afirmat Martí, que ha afegit que li semblava una “irresponsabilitat manifesta”.

Només 600 seients

Als voltants de la plaça de Sant Jaume ja hi ha distribuïts cartells que informen que la plaça estarà completament tancada el dijous entre les 17 i les 22h i només hi podran accedir les persones que tinguin reserva per als actes previstos, el pregó dins l’Ajuntament i el Toc d’Inici a la plaça.

De fet, Martí ha informat que a la plaça de Sant Jaume, d’acord amb la normativa actual per combatre la pandèmia del coronavirus, s’hi col·locaran només 600 cadires per seguir el Toc d’Inici.

L’explicació oficial de l’Ajuntament contrasta amb la de JxCat, que considera que el tancament de la principal plaça de la ciutat es fa per “estalviar-li el disgust” d’una xiulada a Ada Colau.

 

Imatge principal: Un cartell informatiu del tancament a la Baixada de la Llibreteria / Jordi Palmer