Distribuir fins a 1.000 plantes de maduixes pels deu districtes de Barcelona per mesurar els contaminants que recullen les seves fulles és una de les activitats incloses al Park (ing) Day 2019, acte que donarà el tret de sortida el divendres 20 de setembre, a la Setmana Mundial d'Acció pel Clima.

Més de 60 entitats, coordinades per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL) i la cooperativa Espai Ambiental, i que comptarà amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, ocuparan 120 places d'aparcament a la capital catalana. L'acció pretén transformar places públiques d'aparcament en parcs, jardins i d'altres formes d'espai públic.

Aquest any, el Park (ing) Day de Barcelona, que se celebra a 200 ciutats de tot el món per reivindicar una reducció de la contaminació pel trànsit de vehicles i nous models de ciutats centrades en les persones i el medi ambient, s'iniciarà el projecte "Vigilants de l'Aire", en què es distribuiran un miler de plantes de maduixes a la ciutat per analitzar els contaminants de cada barri.

barcelona contaminació acn

"Barcelona és la ciutat europea amb més densitat de vehicles per quilòmetre quadrat i és una les cinc ciutats més contaminades d'Europa, superant els valors màxims de protecció de la salut que estableix l'OMS", ha destacat Eva Vilaseca, organitzadora de la iniciativa i membre de la cooperativa Espai Ambiental.

De la seva banda, Raül Toran, organitzador de la iniciativa i divulgador científic d'ISGLOBAL, ha comentat que "les plantes són petites estacions de monitoreig de la contaminació ambiental". "Amb el temps, a les seves fulles s'acumulen partícules de l'aire i aplicant tècniques biomagnètiques podem identificar quins compostos s'acumulen a les fulles i analitzar la concentració de contaminants a l'aire de la ciutat", ha detallat.

Segons Toran, estudis previs han demostrat que la concentració de contaminants a les fulles de les plantes es correlaciona amb el volum de trànsit de cotxes, trens o tramvies.

Altres activitats

Entre les activitats que s'organitzaran també destaca una 'Estació del Reciclatge', a l'Avinguda Vilanova, en la qual mitjançant el pedaleig col·lectiu de vuit bicicletes s'activarà una màquina que donarà el primer pas en la cadena del reciclatge: el triturat.

També organitzaran un concert d'Utopia Trio al carrer Parlament, i un taller sobre reciclatge de teixits al carrer Calàbria, en què ensenyaran com donar una segona vida a la roba.

L'organització també ha planejat diverses rutes amb bicicleta per la ciutat per conèixer de prop totes les instal·lacions previstes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat