Grans ciutats europees, al rescat. Londres, París, Roma i Milà han sortit en defensa de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona, després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·la l'ordenança: "Salva vides". Els alcaldes Sadiq Khan (Londres), Anne Hidalgo (París), Roberto Gualtieri (Roma) i Giuseppe Sala (Milà) han promogut aquest diumenge una carta oberta en suport a la implementació i desplegament d'aquesta àrea de circulació restringida als vehicles més contaminants a la capital catalana. Es tracta d'un manifest on sostenen que "la protecció de la salut no és una opció, sinó una obligació", així com que "més de 300 ciutats europees ja han posat en marxa zones de baixes emissions, seguint les directrius europees i com a mesura necessària per lluitar contra la contaminació".

Mitjançant la carta titulada "Les Zones de Baixes Emissions salven vides", els quatre alcaldes han respost a la sentència del TSJC que anul·la la ZBE de Barcelona: "Les ciutats volem mostrar que estem unides i convençudes que és necessari i urgent implementar polítiques contra la contaminació". D'aquesta manera, critiquen que "es tracta d'una resolució que va en contra de les directives de la Unió Europea i de l'OMS, del consens científic i, sobretot, del sentit comú internacional que entén la importància de protegir la salut pública". "Enmig d'una emergència climàtica i sanitària, els jutges no poden obligar els governs a retrocedir", sentencien els batlles. 

El dret a la salut

Khan, Hidalgo, Gualtieri i Sala insisteixen en el fet que "el dret a respirar aire net i el dret a la mobilitat sostenible han d'estar al centre de totes les polítiques urbanes de les ciutats del segle XXI". "Garantir aquests drets és fonamental per assegurar l'equitat en el procés de transició ecològica", afegeixen. Llavors, assenyalen que les ciutats lideren la lluita contra el canvi climàtic i que "la creació de Zones de Baixes Emissions és una de les eines més útils que tenim per reduir els alts nivells de contaminació". Així, recorden una dada esgarrifosa: "Cada any moren a Europa 800.000 persones prematurament a causa de la contaminació urbana". 

Quines ciutats han posat en marxes àrees de circulació restringida als vehicles més contaminants com la de Barcelona? Londres, París, Roma, Milà, Brussel·les o Berlín són alguns exemples. "Al voltant de 300 ciutats europees ja han creat Zones de Baixes Emissions, perquè l'evidència científica ha demostrat que és una mesura que salva vides", apunten els alcaldes. I és que "la implementació de polítiques que protegeixen la salut és obligació, no una opció", diuen citant la Directiva Europea sobre Qualitat de l'Aire. "Per això, els països que no segueixen aquestes directrius estan rebent múltiples sancions. Prioritzar el dret a la salut és el nou sentit comú que comparteixen les grans ciutats europees i la comunitat científica", afirmen. Amb tot, la conclusió plasmada a la carta és clara: "L'aire que respirem i la nostra salut estan en joc. Com a representants de les ciutats europees, tenim la responsabilitat de protegir la salut pública i garantir el dret a respirar aire net".

 

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha agraït el suport de les quatre ciutats i el seu "compromís de seguir treballant amb Barcelona" per continuar "obrint camí" davant l'emergència climàtica. "Som les ciutats internacionals que estem obrint camí davant d'una emergència que afecta la salut dels nostres veïns", ha dit en declaracions a periodistes. Sanz ha destacat que la carta "expressa el convenciment i el suport mutu" amb el que fan feina conjuntament i aconsegueixen "defensar el dret a la salut per sobre de tot". "Fa molt que treballem de forma conjunta i aquestes ciutats estem compromeses a reduir els nivells de contaminació als quals està exposada la ciutadania. Seguirem defensant la ZBE i en aquesta carta es confirma que també ho fem de la mà de les grans ciutats internacionals", ha conclòs.

Per la seva banda, cal recordar que la polèmica resolució del TSJC va ser un dels temes estrella del ple municipal que es va celebrar divendres. Un ple que va debatre la petició de suspendre i deixar sense efecte la ZBE Rondes BCN, així com les multes imposades. El govern municipal va tornar a comptar amb el suport d'ERC i l'abstenció de Junts per mantenir la ZBE, tot deixant en minoria els defensors de la seva suspensió (Cs, PP, Valents i la regidora no adscrita).