Quan falta una setmana per a l’inici de les obres de la connexió del tramvia per l’avinguda Diagonal, l’Ajuntament de Barcelona ja ha començat a publicitar la transformació d’aquesta via amb una gran lona publicitària. Es dona la circumstància, però, que aquest reclam publicitari està ubicat en un lloc no afectat per la primera fase de les obres, ja que està ubicada a la Diagonal amb Pau Claris, en un tram que correspondria a la segona fase de les obres, encara sense data. La lona mateixa la va promocionar dilluns la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, a través de twitter. 

De fet, la setmana que comença el 7 de març s’iniciaran de manera simultània les obres en diversos punts del tram de la Diagonal entre les places de les Glòries i Verdaguer, amb l’objectiu d’enllestir les obres a finals del 2023 per posar en marxa el servei a principis del 2024. Un cop finalitzada aquesta fase, la intenció de l’actual equip de govern municipal és iniciar a continuació la segona fase, entre Verdaguer i el Cinc d’Oros —en l’àmbit on està ara situada la lona— i posteriorment fer la tercera fase, entre Cinc d’Oros i Francesc Macià. En tot cas, pel mig hi haurà unes eleccions municipals que poden fer variar el projecte.

En tot cas, la lona que ha promocionat Sanz difon un missatge clar: “El futur ja és present: connectem els tramvies” i va encapçalat per les paraules Superilla Barcelona, el controvertit paraigua que engloba les grans transformacions urbanístiques que ha engegat l’ajuntament liderat per Ada Colau en aquest tram final del mandat. La mateixa tinenta d’alcaldia ha afegit, en la seva entrada a twitter, que “la connexió del tramvia per la Diagonal” està “cada vegada més a prop”. En tot cas, de moment encara és lluny d’arribar al carrer Pau Claris, que queda a quatre carrers de distància de la finalització de la primera ampliació.

Afectacions al trànsit

En tot cas, un cop comencin les obres es preveuen afectacions al trànsit, tot i que segons l’Ajuntament de Barcelona, no seran de gran envergadura, ja que hi ha una part, tocant a Glòries, que ja és de vianants i en la part tocant a Verdaguer en l’actualitat hi ha una part de la Diagonal tallada al trànsit per les obres del col·lector que ja han comportat desviacions que se seguiran mantenint un temps més. De fet, la intervenció al col·lector era un pas previ i necessari abans d’abordar la unió del Trambaix i el Trambesòs. Es preveuen cinc àmbits d’actuacions: Glòries-Canòpia; Diagonal entre Castillejos i Marina; plaça Pablo Neruda; Diagonal entre Sardenya i passeig de Sant Joan i Diagonal entre passeig de Sant Joan i Girona.