Jaume Collboni no ha assistit al pregó de la Festa Major de Gràcia en el seu primer any com a batlle de Barcelona. En lloc seu, hi ha anat la primera tinenta d'alcaldia i regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, que s'ha endut una forta esbroncada per part dels graciencs i gracienques presents a la plaça de la Vila. Bonet ha presentat els pregoners d'enguany, Andrea Porta i Àlex Cano, capitans dels equips femení i masculí del Club Esportiu Europa, i ha demanat viure unes festes amb "civisme, respecte i amb la millor de les actituds". Des del moment que ha pres la paraula s'han començat a sentir xiulets, que s'han anat intensificant —cosa que ha obligat la regidora a cridar per fer-se sentir— i han culminat en crits d'"independència". 

🎉 Festes de Gràcia 2023: programa, concerts i mapa dels carrers
 

Els pregoners reivindiquen una Festa Major de Gràcia en català

No era la primera vegada que Andrea Porta i Àlex Cano pujaven al balcó de la seu del districte de Gràcia, ja que ho han fet en ocasions anteriors per celebrar els èxits de l'Europa, club amb un fort vincle amb el barri. Aquest cop ho han fet per donar el tret de sortida de la Festa Major, que tindrà lloc entre el 15 i 21 d'agost. "Graciencs, gracienques, visqueu la festa com es mereix i en català", ha reivindicat Porta, que ha fet una crida a mantenir "l'essència local i singular" de la festa en un context "d'estandardització arran de la globalització".

En aquest sentit, Cano ha lamentat "la massificació descontrolada" dels últims anys i ha demanat recuperar els valors originals de la festa i viure-la amb "harmonia, germanor i respectant els guarniments i la convivència". Per això, Porta ha convidat la ciutadania a "fer carrer, compartir estones amb el veïnat, observar, riure, menjar i beure amb moderació". D'altra banda, la capitana de l'equip femení ha recordat que la Festa Major és una festa "lliure d'agressions on ni el masclisme, ni el racisme ni el feixisme són benvinguts". 

Els dos futbolistes han aprofitat també per destacar les fites del seu club en les darreres temporades, especialment de l'equip femení, que ha guanyat la lliga i s'ha situat en la Primera Federació de Futfem, segona categoria del futbol professional femení. "A l'Europa se l'ha conegut per les gestes i la història de 115 anys de vida, qui sap si serem les dones les que escriurem la història dels pròxims 115", ha plantejat Porta. D'altra banda, Cano ha celebrat que un futbolista pugui fer un pregó cultural, mèrit que ha atribuït al club, que "ha vetllat per transcendir més enllà de la pilota". 

pregó de gràcia, festes de gràcia / Foto: Miquel Muñoz
La plaça de la Vila de Gràcia, plena de gom a gom per sentir els pregoners. Foto: Miquel Muñoz

El pregó alternatiu de Gràcia carrega contra el 'Pla Endreça' de Collboni

Una llarga i animada batucada ha estat el preludi del pregó, però no de l'oficial, sinó de l'alternatiu. Vuit integrants de Nòmades Teatre Crític han pujat a l'escenari de la plaça de la Vila de Gràcia amb cartells a l'esquena que demanaven "independència, turisme sostenible, més places públiques, habitatge digne, espais verds" i reivindicaven el socialisme, l'antiracisme i el feminisme. Després s'han girat per ensenyar una gran pancarta amb el missatge "veïnat en guerra".

Han fet una breu representació amb la qual han criticat la gestió de Barcelona per part de l'Ajuntament i han posat en relleu problemes que afecten la ciutat i especialment el barri de Gràcia, com ara la gentrificació, el canvi climàtic o la massificació turística. En aquest sentit, han lamentat que "les eleccions no són garantia de canvi" i han retret a Collboni que abans "s'entenia amb l'alcaldessa de qui ara renega".

El grup ha estat especialment crític amb el 'Pla Endreça' que ha posat en marxa l'alcalde socialista amb l'objectiu de garantir l'ordre públic i el civisme, però que inclou mesures com requisar als venedors ambulants tota la mercaderia. "Endreçarà el turisme, el pla d'habitatge i els espais verds?", s'han preguntat els pregoners alternatius, que han reclamat a Collboni que ordeni "les necessitats bàsiques de les veïnes" en comptes d'augmentar els efectius policials i de neteja. 

Prego alternatiu festa major gracia 2023 / Miquel Muñoz
Els pregoners alternatius critiquen el govern de Jaume Collboni. Foto: Miquel Muñoz