Els manters de Barcelona denuncien el retorn d'una persecució "brutal" que no patien des d'abans de la pandèmia de la covid que va esclatar l'any 2020. Així ho explica a l'ACN el portaveu del Sindicat de Venedors Ambulants, Lamine Sarr, que apunta que aquest estiu la policia s'ha tornat "més violenta" i noten més pressió de la Guàrdia Urbana, que els "persegueix" i requisa "moltíssims materials". Per la seva part, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, assenyala que aquesta "pressió" sobre l'activitat continuarà i afirma que els agents tenen indicacions "precises" de "combatre" la venda il·legal. "A Barcelona no volem aquest tipus de negoci", etziba.

Sarr apunta que abans de la pandèmia ja hi havia aquesta mateixa persecució que ara ha tornat i lamenta que el nou govern de Jaume Collboni els "criminalitza". Al capdavant de l'àmbit de Seguretat està el tinent d'alcaldia Albert Batlle. Segons Batlle, la "pressió" sobre la venda ambulant ha estat "continuada" des de l'agost del 2019, quan ja els preocupava "molt" el fenomen. "Estem en una situació que portem conduint des de fa quatre anys i els mesos d'estiu es fa més evident", indica. Larr reconeix que l'estiu és un període "difícil" perquè hi ha més persones "condemnades" a vendre al carrer. A més a més, però, els manters afirmen que enguany se'ls estan requisant molts productes. 

lamine sarr manters acn
Lamine Sarr, portaveu del sindicat de manters / Foto: ACN

Més de 10.000 productes comissats en un cap de setmana

Des de principis d'estiu, i en el marc de l'anomenat 'Pla Endreça', la Guàrdia Urbana ha decomissat productes destinats a la venda ambulant i ha assegurat que es continuaran reforçant "contundentment" els dispositius per garantir "la convivència, el civisme i la seguretat" a la ciutat. L'últim cap de setmana de juliol, per exemple, la Guàrdia Urbana va comissar fins a 11.255 productes provinents de la venda ambulant, segons va difondre el cos policial a Twitter. A banda, el darrer cap de setmana se'n van comissar uns 4.000.

"El Pla Endreça suposa limitar aquest tipus d'activitats invasives", apunta Albert Batlle, que promet seguir amb la pressió sobre la venda il·legal de productes. Davant d'això, Lamine Sarr critica que Batlle "té la mentalitat de perseguir i netejar els carrers com si no parlés d'éssers humans" i lamenta que "el primer objectiu" de Collboni és "perseguir i criminalitzar" les persones migrants que es guanyen la vida amb la venda ambulant. 

albert batlle europa press
El tinent d'alcalde i responsable de Seguretat, Albert Batlle / Foto: Europa Press

En paral·lel, segons dades facilitades per fonts municipals, el mes de juny passat es van posar 6.367 denúncies pel comerç no autoritzat d'aliments, begudes i altres productes, gairebé la meitat de totes les denúncies interposades de gener a juny del 2023, que s'eleven a 12.185. Tanmateix, no es disposa de les dades de productes comissats des de principis d'estiu ni tampoc de les denúncies específiques per venda ambulant. 

Què hi ha darrere de la venda ambulant

El portaveu del sindicat de manters subratlla que darrere de la venda ambulant no hi ha un "desig", sinó una "obligació de supervivència". Assegura que la llei "criminalitza" els migrants que no tenen dret a treballar quan arriben a l'estat espanyol i recorda que els manters que ara són perseguits van ser aplaudits en el seu moment per cosir mascaretes i bates per als hospitals durant la pandèmia. Sarr interpel·la Collboni perquè aporti més projectes socials. "Nosaltres hem fet el primer pas i ja hem fet un sindicat i una cooperativa. Estem regularitzant cada any persones", comenta. Davant d'això, reflexiona: "Si nosaltres podem aportar projectes socials, l'administració, que té més poder, pot fer més que nosaltres".  

Batlle, però, assegura que darrere de la venda ambulant "sempre hi ha activitats delictives i mafioses" i està convençut que l'activitat "perjudica" els comerciants i la convivència a l'espai públic i "no fa cap favor" als venedors que s'hi dediquen. Per tot plegat, deixa clar que és una activitat "prohibida" que es continuarà perseguint i tanca la porta a cap "negociació": "Amb l'activitat il·legal i el delicte no es negocia". Tanmateix, el tinent de Seguretat afegeix que en tot cas l'abordatge sobre la inserció laboral s'hauria de fer "des del conjunt de les administracions".